ZAGONETNO POVUČENA OPTUŽNICA: Odbačena optužba protiv Indonežanke koja je navodno izvršila atentat na polubrata Kim Jong Una

Indonežanka optužena 2017. godine za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog vođe puštena je iz pritvora u ponedjeljak nakon što je malezijski sud odbacio optužbu za ubojstvo. Nakon sudske odluke 26-godišnja Siti Aisyah zagrlila je suoptuženu Doan Thi Huong, 30-godišnju Vijetnamku, i plakala.

Dvije žene optužene su da su tekućim VX-om, zabranjenim kemijskim oružjem, u zračnoj luci Kuala Lumpur u veljači 2017. godine otrovale Kim Jong Nama, polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Bile su pijuni u političkom atentatu

Od samog početka slučaja postojale su sumnje da je Kim Jong Nam žrtva zavjere koju su organizirali sjevernokorejski agenti koji su napustili Maleziju u satima nakon ubojstva, a dvije su žene bile samo pijuni u političkom atentatu.

Siti Aisyah radila je kao maserka u Kuala Lumpuru, dok je Doan sebe opisivala kao zabavljačicu.

“Još uvijek vjerujemo da je ona bila samo žrtveni jarac”, izjavio je novinarima odvjetnik Siti Aisyaha, Gooi Soon Seng. “Još uvijek vjerujem da je Sjeverna Koreja imala nešto s tim”, dodao je.

Nije naveden razlog povlačenja optužnice

Suđenje Siti Aisyahu prekinuto je u prosincu prošle godine. Tužitelji su u ponedjeljak izjavili sudu da im je naloženo da povuku optužnicu protiv Siti Aisyaha. Nisu naveli razlog povlačenja.

Nakon što je sud pustio Siti Aisyah viđena je kako otpraćena do automobila indonezijskog veleposlanstva koji je čekao ispred zgrade suda.

Iako je sud oslobodio Siti Aisyah, odbio je zahtjev njezina odvjetnika da bude u potpunosti oslobođena optužbe, zbog mogućnosti pozivanja na nove dokaze.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj