NA 13. GODIŠNJICU SMRTI SLJEDBENICI NARIČU ZA ‘BALKANSKIM KASAPINOM’: ‘Njegova politika bila je politika budućnosti Srbije’

Prije točno 13 godina u ćeliji Haškog suda od posljedica srčanog udara preminuo je bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije te haški optuženik Slobodan Milošević. Milošević je umro 11. ožujka 2006. godine u pritvoru u Sheveningenu, u vrijeme kada mu se sudilo za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj te za genocid u Bosni i Hercegovini, prenosi B92.

Njegova deetogodišnja autokratska vladavina okončana je 2000. godine pobjedom Vojislava Koštunice, kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS), na izborima za predsjednika SR Jugoslavije.

Izgubio izbore 2000., Haagu izručen 2001. godine

Ne želeći priznati poraz, Milošević i njegova Socijalistička partija Srbije (SPS) izazvali su postizbornu krizu koja je okončana 5. listopada 2000. godine nakon masovnih prosvjeda građana diljem Srbije. Sam Milošević uhićen je 1. travnja 2001. godine zbog zlouporabe položaja, a na temelju Uredbe Vlade Srbije Haškom je sudu izručen 28. lipnja 2001. godine.

Budući da gradske i državne vlasti nisu dozvolile obitelji i dužnosnicima SPS-a da Milošević bude sahranjen u Beogradu uz državne počasti, njegovo tijelo sahranjeno je u dvorištu obiteljske kuće njegove supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Jučer su ondje vijence položili članovi SPS-a i Pokreta socijalista.

(foto: Srđan Ilić/PIXSELL)

‘Došli smo odati počast jednom velikom državniku’

Nikola Šainović, član Glavnog odbora SPS-a kazao je kako je iza Miloševića ostao spomenik zvan Daytonski sporazum kao jamstvo stabilnosti i mira na ovim prostorima.

“Došli smo odati počast jednom velikom državniku u izuzetno teškim vremenima. Njegova borba za obranu prava srpskog naroda ostat će obilježena u povijesti, a njegova uloga zapisana kao uloga borca koji je svoj život svjesno posvetio toj borbi”, kazao je Šainović.

Potpredsjednik Pokreta socijalista i zastupnik u Skupštini Srbije Bojan Torbica na komemoraciji je izrazio zahvalnost Miloševiću “za sve što je učinio za Srbiju dok je bio na njenom čelu”. Kazao je kako su trinaest godina od smri Miloševića najbolji pokazatelj da su njegova ideja i politika bile politika budućnosti Srbije koja će imati snažno gospodarstvo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj