NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA STRANKE! Demokratska fronta trasirala put za ulazak u pregovore o formiranju vlasti: Jedina obaveza koju DF ima prema Bh. bloku je u KS

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Demokratske fronte odlučeno je da se formira radna grupa koja će sačiniti zaključke radi donošenja eventualne odluke o ulasku DF-a u pregovore o formiranju vlasti s drugim strankama. Ovo je na press konferenciji za novinare saopćio potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić.

Image result for predsjedništvo df-a

On je na niz pitanja novinara da pojasni da li DF ulazi u vlast ili ne rekao da se ne radi o odluci o ulasku DF-a u vlast, već će radna grupa napraviti materijal koji će se usvojiti na sljedećoj sjednici Predsjedništva DF-a, a tiče se odluke o eventualnom započinjanju pregovora s drugim strankama.

Jedina obaveza prema Bh. bloku u KS

Nakon toga, iz DF-a je saopćeno da je nakon sadržajne i vrlo argumentirane rasprave o otvaranju razgovora o eventualnom učešću u vlasti sa svim parlamentarnim strankama, Predsjedništvo Demokratske fronte zadužilo je Generalnog sekretara, Zlatka Miletića, potpredsjednike Ekrema Prošića i Dženana Đonlagića, potpredsjednika FBiH, Milana Dunovića, šeficu Kluba zastupnika Demokratske fronte u ZD Parlamenta FBiH, Almu Kratinu i Mahira Mešalića, zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona da pripreme zaključke o kojima će se Predsjedništvo očitovati na narednoj sjednici.

– Jedina obaveza koju DF ima prema Bh. bloku je u Kantonu Sarajevo. Bh. blok u smislu formalnog funkcioniranja je u Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo i naša obaveza tu ostaje. Na ono na šta smo se obavezali, tu ostajemo. Nigdje više ni nema te formalizirane većine – izjavio je potpredsjednik DF-a.  

Predsjedništvo Demokratske fronte osuđuje napad na povratnike u Prijedoru i ispisivanje grafita na vjerske objekte koji su posljedice izjave Gradonačelnika Prijedora, Milenka Đakovića koji je negirao zločine počinjene nad nesrbima u Prijedoru.

Otvoren put za pregovore?

Iako se očekivalo da Predsjedništvo DF-a donese direktnu odluku o ulasku u vlast, to s nije de facto desilo, ali je današnjim potezima pratkično otvoren put da DF u konačnici na nivou FBiH i BiH uđe sa SDA i drugim strankama u vlast.

Dugo se špekulisalo da bi DF mogao donijeti ovakvu odluku, a to je danas konačno i potvrđeno. Ukoliko se postigne dogovor sa SDA i s drugim strankama koje su u opticaju za vlast na nivou Federacije BiH i državnom nivou, DF će biti dio te priče.

Nekoliko puta ranije predsjednik DF-a Željko Komšić izražavao je nezadovoljstvo odlukom Bh. bloka (SDP, Naša stranka i DF) da ostane u opoziciji.

Komšić je isticao važnost participiranja u vlasti zbog brojnih izazova s kojima se država suočava, naglašavajući da je nužan patriotski blok. Sada ostaje da se vidi da li će u nekim kantonima, gdje je ranije formirana vlast bez SDA, doći do promjena.

Ranije je Slobodna Bosna javila da je prema ‘pouzdanim informacijama predsjedništvo Demokratske fronte na današnjoj sjednici u Sarajevu odlučilo otvoriti pregovore o formiranju parlamentarne većine i izvršne vlasti na svim razinama’.

Jedan od ključnih zaključaka glasi: Demokratska fronta otvara pregovore na bazi platforme i programa sa drugim političkim strankama u BiH., stoji u vijesti SB-a

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj