NAKON ODLUKE BRITANSKOG PARLAMENTA: May žali zbog odluke, Corbyn poziva na vanredne izbore

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May)  izjavila je večeras, nakon glasanja u britanskom parlamentu, kako žali zbog odluke poslanika da odbace sporazum koji je sa Evropskom unijom postigla o izlasku Velike Britanije iz EU.

Svjesna sam štete

Mej je poslanicima nakon glasanja kazala kako se i sama borila sa tim pitanjem, ali i da je svjesna “potencijalne štete” koja prijeti Britaniji ukoliko napusti EU bez dogovora, prenosi BBC. 

Prema njenim riječima, tražit će od Donjeg doma parlamenta da se glasa o izlasku Britanije iz EU bez sporazuma. Mej je istakla ukoliko produže član 50 Lisabonskog sporazuma, EU će željeti da zna šta Velika Britanija želi da postigne sa tim produženjem.

Vrijeme je za nove izbore

Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn), lider Laburističke partije, izjavio je kako je vlada pobijeđena velikom većinom i mora da prihvati kako njihov sporazum nema podršku parlamenta i da je premijerka u potpunosti svjesna štete koju Brexit bez sporazuma može da nanese.

– Vrijeme je za opšte izbore – smatra Korbin.

Mas: Sve bliži Brexit bez dogovora

Britanija je sve bliža izlasku iz Evropske unije bez dogovora, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas). 

Nakon poraza koji je britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) doživjela na glasanju o njenom planu za Brexit, Mas je kazao da se sada obje strane trebaju fokusirati na definiranje svog budućeg odnosa poslije Brexita. 

– Naravno da se nadamo da ćemo u narednih 17 dana i dalje biti u mogućnosti da izbjegnemo “neugodan” izlazak – kazao je Mas. 

Dodao je da je potrebno sačekati i vidjeti kako će se politička situacija u Britaniji razvijati. 

– Ne smijemo špekulirati. Britanski donji dom parlamenta drži sve u svojim rukama – naglasio je šef njemačke diplomatije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj