EPILOG SUĐENJA ZA NASILJE U SOBRANJU! Skoplje: Bivšem ministru policije 18 godina robije!

Bivši ministar i direktor makedonske policije Mitko Čavkov osuđen je na 18 godina zatvora i to ja najviša kazna u sudskom procesu za nasilje u parlamentu u aprilu 2017.

Zajedno sa Čavkovom koji je tada, kao direktor policije, bio zadužen za sigurnost parlamenta i poslanika, krivični sud u Skoplju je na sedam do 15 godina osudio još 15 optuženih za učešće u nasilnom upadu i nasilju u parlamentu, među kojima su tadašnji pripadnici policije i državne bezbednosti, kao i članovi takozvanih patriotskih udruženja.

Sudija Dobrila Kacarka je za 16 optuženih, kojima je suđeno za terororističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti pri napadu na parlament, izrekla ukupno 211 godina zatvora, dok je 17. optuženi, operski pevač i jedan od vođa protesta Igor Durlovski, oslobođen.

Prema njenim rečima, Čavkov i drugi optuženi pripadnici policije nisu preuzeli ništa da spreče ulazak mase naroda u makedonski parment i da zaštite poslanike tadašnje opozicije.

“Nesporno je da su događaji od 27. aprila, koji su prenošeni uživo, raskrvaljene glave poslanika i ponašenje gomile izazvali strah i nesigurnost među građanima i sa pravom je taj dan nazvan krvavi četvrtak”, rekla je Kacarska.

Sudski proces za događaje od 27. aprila, kada su pristalice VMRO DPMNE upale u parlament da spreče suparničke partije koje su formirale parlametarnu većinu da izaberu predsednika Sobranja, počeo u avgustu prošle godine i jedan je od najvećih u novijoj makedonskoj istoriji.

Na početku procesa, Tužilaštvo za organizovani kriminal je za ugoržavanje ustavnog poretka optužlo 33 osobe koje su učestovale u upadu i nasilju u parlamentu.

Broj optuženih je smanjen za 15, među kojima su i poslanici VMRO DPMNE koji su otvorili vrata parlamenta, kada je, krajem prošle godine, donijet zakon o amenestiji za učešće u događajima 27. aprila, u okviru takozvanog procesa pomirenja koji je inicirao makedonski premijer Zoran Zaev.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj