NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SDA! Sa partnerskim strankama preuzeti četiri resora, prioritet su Ministarstva finansija, odbrane, vanjskih poslova, pravde i civilnih poslova

Potrebno je što prije formirati vlast i posvetiti se predanom radu na provođenju reformi, navode iz SDA nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, koja je pozvala političke aktere da vlastite stavove i zahtjeve odrede unutar realnih okvira i izbornih rezultata.

– Predsjedništvo SDA smatra da je potrebno što prije okončati proces pregovaranja, imajući u vidu rokove koji su propisani zakonom. Tražimo od pregovaračkog tima SDA da sve pregovore završi do 24. marta, kako bi naredna sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj trebaju biti donesene konačne odluke o koalicijama, bila održana 25. marta, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Miješanje karti

Istaknuo je da je pregovore za državni nivo vlasti potrebno nastaviti na nivou delegacija, a u onu SDA uključiti članove Kolegija stranke koji su u aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH.

– SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih u VMBiH. Redoslijed u prioritetu izbora resora za SDA je Ministarstvo finansija, odbrane, vanjskih poslova, pravde i civilnih poslova. Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana treba tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na nivou nadležnog ministarstva, jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojeni, naglasio je Izetbegović, dodavši da se išlo malo u detalje s obzirom na to da i druge dvije strane izlaze u javnost sa njihovim stavovima.

Smatra da je vrijeme da se po pitanju raspodjele resora “malo pomiješaju karte”.

– Već predugo HDZ drži te vertikale finansija i vrijeme je da i mi tu malo pomognemo. Mislim da će doći do toga da HDZ i gospodin Čović preuzmu Ministarstvo vanjskih poslova, a da mi preuzmemo finansije na državnom nivou, napominje Izetbegović.

U pregovore koji se odnose na federalni nivo vlasti, Predsjedništvo SDA je zaključilo da treba uključiti članove Kolegija SDA koji su u aktuelnom sazivu Vlade FBiH. Učešće u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu sa učešćem koalicionih partnera u Parlamentu FBiH.

– Osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade je praksa preglasavanja koju više nećemo tolerisati, rekao je Izetbegović.

Hitne mjere

SDA zahtijeva od Tužilaštva BiH da pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.

Iz SDA su naveli da su zaprepašteni informacijama koje je u javnost iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić o, kako je kazao Izetbegović, podmetanju dokaza koje je navodno organizovao konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u BiH.

– SDA traži od pravosudnih institucija i policijskih agencija da poduzmu hitne mjere po ovom pitanju. Pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi RH i zatraži zvaničan stav te zemlje o protuzakonitim aktivnostima njenog konzula u Tuzli, zaključuje Izetbegović.

Izrazio je zabrinutost što je teroristički akt u Novom Zelandu bio inspirisan četničkom ideologijom i zločinima Radovana Karadžića.

“Izražavam saučešće porodicama ubijenih”, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

(Global CIR/Agencije/Oslobođenje)

Komentiraj