(VIDEO) PROF. DR. SELMO CIKOTIĆ ZA GLOBAL CIR: Protivnici NATO integracija dovode u opasnost kompletnu državu

O izazovima sa kojima se BiH susreće na putu euro-atlantskih integracija razgovarali smo sa dekanom Nacionalne sigurnosne akademije Američkog univerziteta u BiH prof. dr. Selmom Cikotićem, koji je svojevremeno obnašao i dužnost ministra odbrane naše zemlje.

Odgovarajući na pitanje da li se u BiH susrećemo sa institucionalizovanim protivljenjem NATO integracijama, Cikotić je kazao:

Put Bosne i Hercegovine prema NATO-u, kao i mnoga druga pitanja, je stvar političkih dogovora na nivou institucija države i po ovom pitanju u samim državnim institucijama imamo skoro dvije decenije prisustvo konsenzusa svih političkih volja u BiH. U posljednje vrijeme imamo i činjenicu da predstavnici Srba u institucijama države osporavaju taj konsenzus i dogovor, što je kao mehanizam vrlo opasno, jer smo sa jako mnogo napora došli do dogovora i ako neko postignute dogovore, za koje smo platili visoku cijenu, u jednom trenutku relativizira, prijeti da dovede u opasnost kompletnu državu, a najviše samog sebe. Nadam se da ćemo se ipak vratiti jednom razumnom pristupu realizaciji dogovora koje smo s mukom postigli i koji svima donose dobrobit, a da ne idemo u neke sumnjive i rizične scenarije, koji uslovno rečeno, nekom donose dobit, ali svima ostalima opasnost i rizik.

Na pitanje koliko razvoj situacije na globalnom planu ide na ruku zagovornicima NATO integracija, ali i onima koji im se protive, dekan Nacionalne sigurnosne akademije je odgovorio:

-Globalna situacija se analizira u jednom širem kontekstu, ne na nivou dnevnopolitičkih procjena. Imate danas situaciju u kojoj na prvi pogled izgleda da je Rusija nešto ojačana, da Kina dolazi i da to ide na ruku srpskoj politici koja je protivna NATO-u. Međutim, podsjetit ću vas, Rusija je obično bila najjača kada je izgledala najslabijom, ali isto tako, doživljavala je najveće krahove onda kada je djelovala najmoćnije. Tako da ne bih savjetovao da narodi sa ovih prostora vode računa o interesima većih i moćnijih država, mi prije svega moramo voditi računa o nama samima.

(Global CIR/ Razgovarao: Amel Jašarević)

Komentiraj