BRITANIJA U RASULU! Premijerka će odustati od trećeg glasanja o Brexitu?

Britanska premijerka Theresa May mogla bi odustati od trećeg glasanja u parlamentu o sporazumu koji je postigla s EU-om ako ne dobije dostatnu potporu, rekla su u nedjelju dvojica njezinih ministara.

“Nije sigurno” da će glasanje u parlamentu biti organizirano, rekao je za BBC ministar financija Philip Hammond. “Nećemo ponovno predstaviti sporazum ako nismo sigurni da će dovoljan broj naših kolega i DUP-a biti spreman poduprijeti da on prođe u parlamentu”, dodao je.

“To ovisi o našoj mogućnosti da uspijemo s izglasavanjem u donjem domu”, rekao je ministar za međunarodnu trgovinu Liam Fox na mreži Sky News, naglašavajući da će biti teško opravdati organizaciju novog glasanja “ako smo sigurni da ćemo izgubiti”.

Britanski zastupnici u četvrtak su velikom većinom glasali za odgodu britanskog izlaska iz Europske unije, predviđenog za 29. ožujka, omogućivši time premijerki Theresi May da idući tjedan ponovno pokuša dobiti podršku u parlamentu za sporazum postignut s Bruxellesom.

Dvadeset i sedam članica EU-a navodno je spremno dopustiti Britaniji na summitu u Bruxellesu idući tjedan kraće produljenje roka u trajanju od nekoliko tjedana, ako prije toga bude usvojen premijerkin sporazum s Bruxellesom.

Sporazum s Bruxellesom britanski je parlament odbacio 15. siječnja, te potom u utorak. Theresa May ponovno je zatražila od zastupnika da je podupru, u tekstu objavljenom u nedjelju u Sunday Telegraphu.

Ako dođe do novog neuspjeha u parlamentu, Velika Britanija mogla bi “ne napustiti EU mjesecima, ako ikada izađe”, upozorila je. “Ideja da Britanci izađu na birališta kako bi izabrali europske zastupnike, tri godine nakon što su izglasali da napuste EU je jedva podnošljiva”, napisala je May.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj