DOVEO JE TRAMPA NA VLAST, A SADA JE OBJAVIO RAT UJEDINJENOJ EVROPI! Bannon osniva akademiju za trening mladih nacionalista!

Nakon što je pomogao velikom uspjehu Donalda Trumpa na izborima u SAD, Steve Bannon pronašao je novi izazov u desničarskim pokretima u Europi. No, njegov trud želi spriječiti grupa aktivista u malom selu u blizini Rima: 200-ak pdemonstranata marširalo je ulicama Colleparda kako bi spriječili  Bannonove planove da izgradi školu za treniranje nacionalista u Trisulti, bivšem samostanu. 

Prošle godine Bannon je objavio svoj plan kako će ovaj 800 godina star samostan pretvoriti u akademiju za novu generaciju populističkih političara. 

“Zaustavite Bannona, oslobodite Evropu”, bilo su samo neki od transparenata koji su se mogli vidjeti na protestu čiji je cilj upozoriti kako je riječ o samostanu osnovanom 1204. godine u kojem su ukorijenjene “ideje koje ne isključuju cijeli svijet”. Nadaju se kako će temelje za pravnu bitku imati u koncesiji koja je temelj za najam samostana, s posebnim naglaskom kako ciljevi te akademije ne ispunjavaju svrhu same građevine, piše Politico.

Protivnici projekta kažu kako će on ovaj prostor namijenjen miru i spokoju transformirati u utvrdu međunarodnog populizma i anti evropskog nacionalizma. 

“To će biti prava suprotnost ovom samostanu koji je godinama bio ruta mira hodočasnicima”, rekla je 58-godišnja advokatica Chiarina Ianni.

Samostan Trisulti u Italiji | Author: Wikipedia

Ona savjetuje mrežu lokalnih aktivista kako oduzeti koncesiju akademiji, što je pokrenuo i političar Gianluca Vacca koji je pred parlamentom rekao kako akademija ne zadovoljava uvjete koncesije. No Bannonov bliski suradnik Benjamin Harnwell kaže kako ga protesti uopće ne brinu. U jednom je intervju rekao kako mu je motiv za izgradnju akademije želja da se obrazuju “nove generacije nacionalista i populističkih vođa” što je i dio želje samog Bannona o stvaranju “škole gladijatora za kulturne ratnike”. 

Harnwell je voditelj katoličkog Dignitatis Humanae Institute (DHI), organizacije koja se smatra “kulturnom rukom” Bannonovog populističkog pokreta u Italiji i u Evropi i organizacija koja je dobila najam te zgrade. I dok Bannon radi na otvaraju “ratnih soba” diljem kontinenta kako bi pomogao pokretu uoči evropskih parlamentarnih izbora, Harnwell kaže kako rade “na različitim poljima istog ratišta”. 

DHI, fondacija bliska konzervativnom američkom kardinalu Raymondu Leu Burkeu, kreirat će program kolegija u samostanu koji će transformirati “univerzitete znanja u laboratorij ideja”, kako naglašava Harnwell. Dodaje kako su vođe tog protesta protiv akademije ljevičarske talijanske stranke a sam naglašava kako ima “dobar odnos” sa lokalnom zajednicom. 

“Postoje lokalci koji podržavaju akademiju i to je ono što nazivamo tihom većinom”, objašnjava. 

Akademija Trisulti postat će glavna kulturna inicijativa povezana sa Bannonovom organizacijomThe Movement(Pokret) kojoj je cilj podržavati stranke desnog krila diljemEvrope, naglašava. Nicola Fratoianni, vođa lijeve Sinistra Italiana stranke, koji je sudjelovao u protestu, smatra kako bi ustupanje ovog samostana Bannonu i suradnicima bila izdaja kulturnih i evropskih korijena tog samostana. 

“Samostan je osnovan u Srednjem vijeku, no želimo da te srednjovjekovne ideje ostanu unutar njegovih zidina. Umjesto toga trebamo se boriti protiv ovog crnog vala ultra konzervativnih pokreta diljem Evrope i pomoći podržavati evropske vrijednosti”, naglašava Fratoianni.

Ugovor je potpisan prije godine dana a od tada se u samostan može ući samo unutar organiziranih turističkih obilazaka. 

“To je još jedan razlog zbog kojeg je lokalno stanovništvo ogorčeno. Samostan je javno dobro i ne može biti simbol nikakvog konzervativnog zatvaranja”, naglašava Daniela Bianchi iz Demokratske stranke. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj