OGLASIO SE ČELNIK SOA-e: Nazvao šokantnim optužbe iz BiH, priznali da su “razgovarali sa H. Č.”

Nakon održanog sastanka Odbora za nacionalnu sigurnost u Hrvatskom saboru na kojem je direktor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić podnio izvještaj za 2018. godine i na kojem je izvještaj prihvaćen, poručeno je kako nema nikakvih dokaza za optužbe koje su stigle od bh. ministra Dragana Mektića kako Hrvatska naoružava selefije u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA). 

Direktor SOA-e Daniel Markić: Mi smo sa H. Č. razgovarali, mi znamo tko je on

Predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i bivši hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon sastanka je izvijestio kako SOA i dalje ima njegovo povjerenje te kako nije bilo nikakvih indicija zbog kojih izvještaj direktora Markića ne bi bio prihvaćen. Optužbe koje su stigle od bh. ministra Dragana Mektića Ostojić je nazvao hibridnim ratovanjem. 

Komentirajući špijunsku aferu s BiH, Markić je poručio kako je “šokantno ono što se tamo događa”.

-Nije mi jasno šta se dogodilo tamo, imali smo saradnju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, oni su naš sagovornik u BiH. Nadam se da će se to razjasniti, negiram tu aferu i do dana objave ove afere bio sam uvjeren da dobro sarađujemo – kazao je Markić. 

Dodao je kako su radnici SOA-e razgovarali s osobom H. Č. te kako je riječ o sumnjivoj osobi za hrvatsku tajnu službu. SOA je kao neistinite i zlonamjerne odbacila tvrdnje i zatražila od OSA-e očitovanje o navodima ministra sigurnosti Dragana Mektića koji je rekao da su hrvatski obavještajci bili uključeni u operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista.

SOA je poručila da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik Republike Hrvatske, EU-a i NATO-a, a posebno same BiH. 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] OGLASIO SE ČELNIK SOA-e: Nazvao šokantnim optužbe iz BiH, priznali da su “razgovarali sa H… […]

Komentiraj