TARZAN, GOSPODAR ZOO VRTA! Građani Sarajeva zabrinuti: Konaković počeo uređivati ‘Pionirsku dolinu’, hoćemo li ga sutra gledati kao vozača tramvaja?

Elmedin Dino Konaković, bivši kantonalni premijer i aktuelni ‘prvi mikrofon Sarajeva’, koji obavlja funkciju predsjedavajućeg Skupštine kantona, poznat je po tome što ima potrebu da se bavi svim onim pitanjima za koja nije zadužen ili kvalifikovan.

Isfrustriran činjenicom da vjerovatno više nikada neće sjediti u premijerskoj fotelji te da će njegova karijera u budućnosti ići silaznom putanjom, budući da se bliži kraj rasklimanoj šestorci, Konaković pokušava iskoristiti bilo koji događaj u gradu kako bi se ‘oglasio’ na Facebooku i tako makar za trenutak postao vijest.

Naravno, facebook egzibicije bivšeg premijera već odavno nemaju veze sa realnošću i predstavljaju priču za sebe, a da je situacija sazrela za ‘sistematski pregled’, svjedoči i današnji ‘hadžijski biser’.

Konaković pritužbe građana doživljava kao napad na Vladu

U „Pionirskoj dolini“ danas je u znak dobrodošlice sedmogodišnjoj bengalskoj tigrici Nini, koja je odnedavno stanovnica popularnog sarajevskog zoološkog vrta, uprličena velika zabava za djecu, njihove roditelje i druge znatiželjnike.

Nova stanovnica zoo-vrta je tačno u podne izašla u otvoreni dio svog novog doma, a na raspolaganju ima gotovo 600 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora. Tigrica Nina, koja je u Sarajevo stigla iz Francuske, poznatog zoološkog vrta Amnevila, tokom ljeta imat će i bazen s vodom, a prve ‘komšije’ su joj njeni prvi rođaci iz porodice mačaka – lav i dvije lavice.

Ipak, posjetitelji Pionirske doline masovno su se, putem društvenih mreža, požalili na slabu organizaciju, a posebno se to tiče parkinga koji se nalazi preko puta Pionirske doline i koji je danas bio zatvoren, iako na njemu nije bilo nijednog vozila.

Budući da svakodnevno strahuje od raspada koalicije koja ga kako-tako održava na političkoj sceni makar kao osobu zaduženu za paljenje i gašenje mikrofona u Skupštini KS, Konaković je pritužbe građana ponovo doživio kao napad na novu vlast i nedavno sklepanu kantonalnu vladu. Tako je ničim izazvan za lošu organizaciju današnjeg događaja u ‘Pionirskoj dolini’ optužio , ni manje ni više, nego direktoricu KCUS-a, prof. dr. Sebiju Izetbegović.

-Preko puta Pionirske parking prazan i zatvoren. Zatvoren zbog naredbe šefice i menadžmenta KCUS-a koji su zabranili KJKP Rad dalje korištenje i upravljanje. Prazan je parking, nikakvu drugu namjenu nema. Tako već nekoliko sedmica. Šefica naredila, ‘riknuo’ je Konaković na društvenoj mreži u maniru čuvenog Tarzana.

Budžetski novac kao lična svojina

Kako bi skrenuo pažnju sa skandalozno loše organizacije današnje zabave za djecu, u nastavku je nabrojao još nekoliko navodnih ‘grijeha’ direktorice KCUS-a te zaključio u prepoznatljivom stilu:

-Tranša je iz Kantona značajno povećana, parama građana Kantona Sarajevo se finansira veći dio potreba KCUS-a. KCUS nam ovako vraća. Da ne otvaram ponovo temu ušteda na račun potreba pacijenata. Brzo ćemo u kontrolu, vrlo brzo. Ne može ovako vječno, napisao je Konaković.

Konakovićev zaključak zaslužuje posebnu pažnju jer se u njemu jasno razaznaje kako budžetski novac namijenjen KCUS-u Konaković smatra svojom ličnom svojinom, koju on i njegovi koalicioni pajdaši mogu, a i ne moraju, proslijediti najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH. Kao da to pitanje nije regulisano važećim zakonima i propisima, već zavisi od volje ‘na zor’ sklepane koalicije.

Konaković se ne zaustavlja samo na tome. Pored žaljenja što je za potrebe liječenja građana Kantona ove godine izdvojio više novca, najavljuje i ‘osvetničke inspekcije’ kojima je prevashodno cilj menadžment KCUS-a, odajući utisak kako cjelokupni Kanton i njegove institucije, bivši premijer posmatra kao svoju džunglu u kojoj on određuje pravila. U svemu tome, najžalosnije je što od premijera Forte pravi dežurnog ‘Čitu’.

Građani zabrinuti

Građani su s pravom zabrinuti za zdravlje i stanje u kojem se nalazi bivši premijer i aktuelni ‘niko i ništa’ u KS, te se na društvenim mrežama pribojavaju da će ga već sutra moći sresti kao vozača tramvaja, ili kao blagajnika na nekom od šaltera administracije, a ne treba se čuditi ako iskoči i iz poneke paštete. Jedno je sigurno, Konakovića ćete rijetko naći na mjestu gdje mu je povjerena određena dužnost i obaveza.

Manijakalna želja za apsolutnom kontrolom svakog segmenta života u trenutku dok je ‘zadnja rupa na svirali’ unutar vladajuće koalicije, vjerovatno će navesti ‘nekrunisanog kralja zoološkog vrta’ da se sve češće oglašava u virtualnom prostoru, budući da mu stvarni svijet svakim danom izgleda tmurniji i besperspektivniji.

Čini se kako su u cijeloj situaciji jedino djeca na dobitku, jer dobijaju jedan dodatni ‘zoološki vrt’ gdje mogu uživo posmatrati ‘Tarzana i Čitu’.

(Global CIR)

Napomena: Tekst je satiričnog karaktera

  1. […] TARZAN, GOSPODAR ZOO VRTA! Građani Sarajeva zabrinuti: Konaković počeo uređivati ‘Pionirsk… […]

Komentiraj