TUŽILAŠTVO BiH: Podignuta optužnica protiv pjesnika Gavrila Stevića iz Banje Luke zbog učešća u paravojnim formacijama u Ukrajini

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv državljanina BiH zbog protuzakonitog pridruživanja paravojnim formacijama na stranim ratištima u Ukrajini, javlja Anadolija.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Gavrila Stevića, rođenog 1966. godine u Gradačcu, nastanjenog u Banjoj Luci.

Optuženi se tereti da je tokom 2014. godine, u cilju pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, preko graničnog prijelaza iz BiH otputovao u Beograd te sa Međunarodnog aerodroma ”Nikola Tesla“ otputovao za Moskvu, odakle je otišao na područje Ukrajine, u Rostov, i područje Luganjska.

Na navedenom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno sa drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice “Jovan Šević” koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

Optuženi je u okviru navedene jedinice zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti, do kraja mjeseca septembra 2014. godine.

Optuženi se tereti da se protuzakonito pridružio paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine te počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama iz člana 162b. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na stranici prijedor24h.net 2016. godine je objavljen razgovor sa Stevićem gdje je predstavljen kao srpski rodoljubivi pjesnik, a u razgovoru je opisao svoja iskustva iz ratne zoni u Ukrajini.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj