OMETANJE HELIKOPTERA ALEKSISA CIPRASA! Grčka uputila demarš Turskoj

Grčko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je demarš turskom ambasadoru u Atini navodeći da turski borbeni avioni sve češće narušavaju vazdušni prostor Grčke.

Ovog puta je konkretan razlog za demarš bilo “ometanje” helikoptera kojim je letio grčki premijer Aleksis Cipras na ostvo Agatonisi u Egejskom moru, gdje je prisustvovao obilježavaju godišnjice ustanka protiv osmanske vladavine 1821. godine, prenosi grčki list Katimerini.

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što su se grčki i turski ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos i Mevlut Čavošoglu složili da će se delegacije Grčke i Turske sastati kako bi razgovarale o mjerama za izgradnju povjerenje zasnovanim na sporazumu koji su 1988. godine potpisali tadašnji grčki premijer Karolos Papuljas i njegov turski kolega Mesut Ilmaz.

Tokom 25. marta, koji je dan nezavisnosti u Grčkoj, turski avionu su 47 puta u istočnom Egeju narušili grčki nacionalni vazdušni prostor, a zvaničnici u Atini tvrde da se aktivnostima Turske na Egeju krši sporazum iz 1988. koji, citiraju, predviđa da se obje zemlje uzdrže od vojnih aktivnosti i izbegavaju vojne vježbe tokom perioda turističke sezone, kao i nacionalnih i vjerskih praznika.

Grčki zvaničnici vide narušavanje vazdušnog prostora kao demonstraciju agresivnog stava Turske, kao i kampanje koju vodi Redžep Tajip Erdoan uoči lokalnih izbora u Turskoj koji se održavaju u nedjelju.

Prema izvještajima, Cipras je bio u helikopteru kada su se približila dva turska borbena aviona F-4, čime je povrijeđen grčki vazdušni prostor. Helikopter je morao da leti niže kako bi izbjegao turske avione, koje su presreli grčki avioni F-16.

Incident u blizini Agatonisija u Grčkoj vide još i kao manifestaciju dugo promovisane turske teorije o “sivim zonama” u Egejskom moru, kojom se osporava suverenitet Grčke na nekolika ostrva u istočnom Egeju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj