NA GRANICI IZMEĐU BiH I HRVATSKE: Bh. državljani u Ambasadi BiH u Sloveniji dali izjave o vrbovanju

Tri bh. državljanina, čiji identitet nije otkriven, dali su izjave u ambasadi naše zemlje u Sloveniji o vrbovanju kojem je jedan od njih navodno bio izložen od Hrvatske sigurnosno-obavještajne agencije. Navedeni događaj, prema njegovim tvrdnjama, desio se na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Slikovni rezultat za Bh. državljani u Ambasadi BiH u Sloveniji dali izjave o vrbovanju

Državljanin BiH koji se jučer u telefonskom razgovoru sa službenicima Ambasade BiH u Sloveniji požalio da ga je Hrvatska sigurnosno-obavještajna agencija pokušala vrbovati u više navrata, došao je danas na razgovor u prostorije Ambasade i dao pisanu izjavu o ovim tvrdnjama. Osim aktera događaja, izjave su u bh. ambasadi u Sloveniji u svojstvu svjedoka dale još dvije osobe. Ni njihov identitet nije poznat. O svemu su obaviještene i sigurnosne agencije u BiH.

– Imamo podatke i o državljanima koji su u tom momentu bili tu, i očigledno je da je bio pokušaj ponovnog vrbovanja i time se potvrđuje sva ona priča o kojoj smo mi ranije govorili – kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH (SDS).

Izjave su proslijeđene Ministarstvu vanjskih poslova BiH. No, u ovoj instituciji nismo mogli dobiti detaljne informacije o okolnostima ovog događaja.

– Ministarstvo inostranih poslova BiH može potvrditi da su tri lica, državljani BiH, dali izjave u Ambasadi BiH u Ljubljani. Ministarstvo inostranih poslova BiH ne može davati bilo kakve informacije o sadržaju ovih izjava, koje su već upućene u sjedište ministarstva. Po prijemu će kompletna informacija biti proslijeđena nadležnim službama – naveli su iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Dok se u Ministarstvu vanjskih poslova nisu htjeli upuštati u špekulacije, ministar sigurnosti nema sumnje da je riječ o vrbovanju. Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o državljaninu BiH iz Zenice, vozaču koji se nalazi na privremenom radu u Sloveniji. Svjedoci sa kojima je došao u Ambasadu također su državljani naše zemlje.

Podsjećamo, nastavak je to afere o navodnoj umiješanosti SOA-e Hrvatske u vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za prenošenje oružja i naoružavanje u BiH s ciljem opravdavanja teze da je BiH leglo terorista.

– Očigledno da hrvatska služba neće prekinuti s tim i nevjerovatno je kolike probleme prave našim građanima. Vrši se ucjenjivanje, strahovit pritisak, mislim da ovo prevazilazi svaki vid nekog normalnog i korektnog ponašanja – ocjenjuje ministar Mektić.

Dosad su u okviru afere “Selefije” u Tužilaštvu BiH saslušani ministar sigurnosti Dragan Mektić i njegov zamjenik Mijo Krešić, te novinari Avdo Avdić i Mato Đaković, kao i pripadnik selefijskog pokreta, osoba inicijala H.Č.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj