OBITELJ ZBOG KOJE SU AMERIKANCI POSTALI OVISNI O OPIJATIMA! Godinama su lagali kupce, a danas su bogatiji od Rockefellera

Dulje od pola stoljeća dinastija Sackler bila je jedna od najuglednijih američkih obitelji. Trojica sinova židovskog imigranta, svi redom liječnici, rođena u Brooklynu početkom prošlog stoljeća, ostala su zapamćena kao veliki filantropi i uspješni poslovni ljudi, a za sobom su ostavili trinaestero djece i mnoštvo unučadi.

Danas su bogatiji od obitelji Rockefeller i rado bi voljeli nastaviti obiteljsku tradiciju filantropije, no sve manje institucija želi njihov novac.

Nepoželjan

Prošlog je tjedna londonska galerija Tate objavila da više neće prihvatiti ni lipe od obitelji Sackler. Dva dana prije toga i National Portrait Gallery odbila je donaciju od milijun dolara koju im je ponudila dinastija Sackler. Njihov je novac postao nepoželjan jer je doslovno zarađen na patnji milijuna. Njihov obiteljski posao – farmaceutska tvrtka – stoji iza skandala koji bi mogao parirati tužbi protiv duhanskih kompanija, a procjenjuje se da od posljedica njihovih kriminalnih aktivnosti svakog dana umire stotinu Amerikanaca.

Njihova tvrtka Purdue Pharma patentirala je 1995. lijek protiv bolova OxyContin, sintetski opijat polaganog djelovanja. Bio je namijenjen ublažavanju simptoma kroničnih bolova, a tvrtka je lijek agresivno oglašavala, nudila liječnicima brojne pogodnosti i povlastice da bi ga prepisivali i predstavljala ga kao lijek koji ne uzrokuje ovisnost kao njegove alternative. No, radilo se o opijatu jačem od heroina, za koji se sada vjeruje da je uvelike odgovoran za masovnu epidemiju ovisnosti o opijatima u SAD-u.

Tvrtka i njezini direktori priznali su 2007. da su pogrešno brendirali lijek – praksi koja u medicini potpada kod kazneni zakon. “Neki su naši zaposlenici dali određene izjave liječnicima o OxyContinu koje nisu bile u skladu s informacijama koje je propisala Agencija za lijekove”, objavila je tvrtka u priopćenju. “Te su izjave kršile i tvrtkina pravila o pridržavanju pravila o propisanim informacijama”, dodano je.

U nekoliko godina od lansiranja lijeka tvrtka je zarađivala milijardu dolara godišnje na njegovoj prodaji. Uistinu je ublažavao kronične bolove, ali je uzrokovao i ovisnost koja je milijune starijih Amerikanaca gurnula u potragu za ilegalnim opijatima kao jeftinijom alternativom. Ubrzo nakon izlaska na tržište tvrtka je doznala da ovisnici njihov lijek žvaču ili šmrču, čime se dobiva efekt usporediv s heroinom, no ni na koji način nije reagirala. Za razliku od prošle epidemije ovisnosti o heroinu u SAD-u, koja je najviše pogodila siromašne slojeve stanovništva, najnovija epidemija pogađa starije bijelce – bake i djedove koje je mučio išijas, koji su slomili kuk ili su patili od nekog drugog uzroka kroničnih bolova.

Liječnici bi im, pod utjecajem marketinga obitelji Sackler, prepisivali OxyContin. Ali, kako bi im trebale sve veće i veće doze skupog lijeka, samo da izbjegnu ovisničku krizu, sve se više njih okretalo se crnom tržištu, gdje su pokušavali ilegalno i ispod cijene nabaviti druge opijate, no na kraju bi najčešće završili na heroinu.

Na nišanu

Problem su pogoršale i regulatorne agencije, koje su pokušale ograničiti pristup legalnim opijatima nakon što su shvatili razmjere epidemije, što je samo povećalo potražnju za ilegalnima. Iako su poslovni direktori Purdue Pharme priznali krivnju, a tvrtka je isplatila 600 milijuna dolara odštete, nitko iz obitelji nije odgovarao niti je ijednom spomenut u tužbama. No, ovog mjeseca su se i osobno našli na nišanu zajedničke tužbe 500 gradova, okruga i indijanskih plemena.

Osmero članova obitelji navedeno je imenima i prezimenima u tužbi koja ih sumnjiči da su “svojim akcijama izazvali te izazivaju epidemiju u javnom zdravstvu, uzrokuju smrti, ozbiljne ozljede i teško ometanje javnog reda, mira i sigurnosti, koje se nastavlja i koje uzrokuje trajnu i dugotrajnu štetu”.

Najpoznatiji član obitelji, pokojni Arthur M. Sackler, bio je ugledni psiholog koji je bogatstvo stekao oglašavanjem i prodajom lijekova. Ušao je u povijest kada je preuzeo oglašavanje i prodaju Valiuma, koji je zahvaljujući njemu postao prvi lijek čija je prodaja probila granicu od 100 milijuna dolara. Iako je Arthur preminuo prije OxyContina, kritičari ga ne oslobađaju  odgovornosti – upravo je njegova neetična praksa prodaje i oglašavanja lijekova, tvrde, dovela i do masovne popularnosti spornog lijeka.

Nakon Arthurove smrti njegova su braća Mortimer i Raymond otkupila njegov udio u Purdue Pharmi, posijavši sjeme jaza u obitelji. Dok su Arthurovi nasljednici “samo” milijunaši, udovice, djeca i unuci Mortimera i Raymonda su milijarderi. I, usput, imena u najvećoj kolektivnoj tužbi nakon suđenja duhanskoj industriji.

Poraz

U optužnici se spominju Richard i Jonathan Sackler, Raymondovi sinovi, Beverly Sackler, udovica, i David, njegov unuk. Uz njih su optužena i Mortimerova djeca Ilene, Kathe i Mortimer David Alfons, kao i udovica Theresa. Uz godišnju zaradu od oko tri milijarde dolara i s oko 1700 zaposlenih, Purdue nije velika farmaceutska tvrtka – nije ni blizu najvećih 20 na svijetu – i gubitak tužbe koji bi ju mogao baciti u bankrot i oteti iz ruku obitelji. Jedan od odvjetnika iza tužbe je i Mike Moore, koji je pobijedio u povijesnim tužbama protiv duhanske industrije 1997. i protiv BP-a za curenje nafte s platforme Deepwater Horizon 2010.

“Pohlepa je presudila”, izjavio je Moore za Guardian. “Tržište za OxyContin trebalo je biti mnogo manje, ali oni su htjeli imati lijek vrijedan deset milijardi dolara i nisu govorili istinu o proizvodu.” No, obitelj se suočava i s potpuno neočekivanim porazom – galerije, muzeji i sveučilišta koji su primali njihove donacije odjednom su im zatvorili vrata.

Najzaslužnija za to je slavna fotografkinja Nan Goldin, koja je i sama postala ovisna o OxyContinu, nakon što su joj ga liječnici prepisali zbog tendinitisa. Nakon teške borbe s ovisnošću, počela je koristiti svoj utjecaj kako bi skrenula pozornost na neetično ponašanje obitelji. Prošli je tjedan tako donaciju odbio i Tate, čiji je središnji lift već dobio ime po Sacklerima nakon prijašnje donacije, a bojkotu se pridružio i Guggenheim te Sveučilišta Columbia i Washington. Ako obitelj Sackler misli pomagati ljudima svojim novcem, poručila im je Goldin, neka ga počne trošiti na borbu protiv epidemije ovisnosti, piše Jutarnji.

(Global CIR/JL/Agencije)

Komentiraj