SISTEM NADJAČAO PILOTE: Isti uzrok pada etiopskog i indonežanskog Boeinga 737

Sustav za sprečavanje gubitka uzgona u središtu je pažnje istrage pada Boeinga 737 MAX u Indoneziji, a isti problem pojavio se i u padu identičnog etiopskog zrakoplova, reklo je troje ljudi informiranih o slučaju, a prenosi Reuters.

Podaci dobiveni sa snimača leta na zrakoplovu Ethiopian Airlinesa upućuju da je takozvani MCAS sustav, koji gura nos zrakoplova prema dolje, bio aktiviran netom prije nego li se zrakoplov strmoglavio u polje nedaleko od Addis Ababe 10. ožujka, rekli su izvori koji su željeli ostati anonimni uoči objavljivanja internog službenog izvješća.

Boeing i Savezna zrakoplovna uprava SAD-a odbili su dati komentar na nove spoznaje o podacima, koje je prvi objavio The Wall Street Journal.

Drugi dokaz koji se pojavio nakon analize crnih kutija etiopskog leta 302 upućuje na sličan problem s očitavanjem “napadnog kuta” kao i kod prvog pada.

Sličnosti između dvije nesreće

Ovi prvotni pokazatelji s etiopskog leta, koje je objavio Reuters, pozivaju se na informacije vezane za gubitak uzgona koje su aktivirale automatski sustav MCAS, pri čemu zrakoplov zaranja prema tlu.

Sustav je napravljen da se aktivira kada je napadni kut zrakoplova, koji mjeri način na koji zrakoplov siječe zrak, previsok kako bi se spriječilo da zrakoplov izgubi uzgon.

Međutim, nije odmah bilo jasno je li sustav na etiopskom zrakoplovu reagirao na krive podatke senzora, kao što je bilo kod prethodnog pada, ili pravog pokazatelja da postoji gubitak uzgona.

Etiopski, francuski i američki dužnosnici rekli su da postoje sličnosti između dvije nesreće, koje je dovelo do zabrane leta Boeinga 737 MAX u cijelome svijetu.

Je li sistem nadjačao pilote?

Istraga koju vode Etiopljani pokušava utvrditi je li sustav nadjačao pilote, što smatraju uvodom u nesreću te koje su poteze napravili piloti.

Boeing je sugerirao da su upotrebom dva prekidača koji prekidaju sustav piloti Lion Aira mogli izbjeći katastrofu, no također su najavili prijedlog da ojačaju sustav i poboljšaju izobrazbu pilota.

Dva izvora upoznata sa slučajem rekli su kako pretpostavljaju da piloti etiopskog zrakoplova nisu isključili prekidače temeljem brzine zrakoplova i smrtonosnog opasnom spuštanju.

No, nisu mogli potvrditi ni da su podaci prikazivali upravo to.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj