BITKA ZA VELIKE GRADOVE! Počelo glasanje na lokalnim izborima u Turskoj

Turci danas glasaju na lokalnim izborima koje je predsjednik Redžep Tajip Erdogan opisao kao pitanje opstanka zemlje.

Slikovni rezultat za turkey local election

U 30 velikih gradova Turske registrirana su 44.212.704 birača

Biračka mjesta na istoku Turske otvorena su jutros od 7 sati po lokalnom vremenu, dok će biračka mjesta u zapadnim turskim regijama biti otvorena od 8 do 17 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukupno 12 političkih stranaka učestvuje na izborima na kojima građani danas biraju lokalnu vlast za mandat od pet godina. Na izborima će učestvovati i ukupno 73 nezavisna kandidata za načelničke funkcije, a pravo glasa ima 57 miliona građana.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru.

U 30 velikih gradova Turske registrirana su 44.212.704 birača koji će danas glasati na 142.777 biračkih mjesta. U preostalom 51 gradu registrirano je 12.837.077 birača koji će glasati na 51.851 biračkih mjesta. Biračka mjesta će biti otvorena i u zatvorima širom zemlje.

Bolesni i nepokretni birači će glasati na mobilnim biralištima koja su prvi put u Turskoj primijenjena na prošlogodišnjim predsjedničkim i općim izborima.

Birači u Turskoj biraju gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači će birati i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Pitanje opstanka?

Erdoan, koji dominira turskom političkom scenom više od 16 godina, zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu i iznimnom umijeću vođenja kampanje, postao je istodobno i najpopularniji turski vođa u modernoj historiji i osoba koja najviše dijeli naciju, prenose agencije.

Međutim, mogao bi doživjeti prvi izborni poraz jer ankete pokazuju da bi njegova vladajuća stranka (AKP) mogla izgubiti kontrolu nad glavnim gradom Ankarom, pa čak i Istanbulom, najvećim turskim gradom. Gotovo 57 miliona Turaka ima pravo glasa.

Zbog slabljenja privrede pogođenog prošlogodišnjom valutnom krizom u kojoj je turska lira izgubila gotovo 30 posto svoje vrijednosti, neki glasači mogli bi kazniti Erdoana koji vlada sve beskompromisnije.

– Cilj sve češćih napada na našu zemlju uoči izbora je blokiranje snažne i jake Turske – rekao je Erdogan na jednom od šest izbornih skupova na kojima je u subotu govorio u Istanbulu.

Današnji izbori na kojima će Turci glasati za gradonačelnike i ostale lokalne dužnosnike diljem zemlje bit će prvi otkako je Erdogan prošle godine preuzeo ogromne predsjedničke ovlasti i bit će ispit za njegovu vladu koja je pod pritiskom zbog svojih ekonomskih reformi i ljudskih prava.

Ususret izborima, glavna opoziciona stranka Republikanska narodna stranka (CHP) i Iji (dobra) stranka oformile su koaliciju kako bi parirale AKP-u i njihovim nacionalističkim partnerima MHP-u. 

U danima prije izbora, Erdogan je sudjelovao na gotovo stotinjak predizbornih skupova širom zemlje, održavši 14 govora u različitim četvrtima Istanbula u samo dva dana i više od četiri puta u Ankari tokom kampanje. 

Erdogan je izbore opisao kao egzistencijalni izbor za Tursku, kritizirajući svoje rivale kao teroriste koji žele srušiti Tursku. Njegovi rivali odbacili su optužbe i opis izbora kao pitanje opstanka te su upravo Erdoana optužili da je Tursku doveo u sadašnje stanje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj