(VIDEO) PROF. DR. KENAN DAUTOVIĆ O ISTUPIMA POJEDINIH BH. DIPLOMATA: ‘Niko ozbiljan ne bi propitivao pozitivan stav SAD-a prema BiH’

Aktuelna globalna kretanja i kurs bh. diplomatije za naš portal komentarisao je prof.dr. Kenan Dautović, general OS BiH.

General Dautović je naglasio kako se danas pojavljuju brojni faktori koji izazivaju moć SAD-a donedavnog neprikosnovenog vladara ‘unipolarnog svijeta’, naglašavajući da je svakako za BiH strateški interes euroatlantski put.

Odgovarajući na pitanje kako komentira istupe pojedinih iskusnih bh. diplomata koji su američkog predsjednika Donalda Trampa nazivali faraonom, te da li se radi o subverzivnom djelovanju protiv BiH, general Dautović je kazao kako niko ozbiljan to ne bi radio.

-Kada je u pitanju vanjska politika SAD-a, bez obzira ko sjedi u Bijeloj kući, ona ima jednu svoju konstantu. Mi pratimo kontinuitet politike SAD-a i kroz različite ambasadore koji su bili predstavnici te politike u Sarajevu i nismo zapazili nikakve dramatične razlike, bez obzira na to da li sjede demokrate ili republikanci u Bijeloj kući.

Kada je u pitanju bošnjačka politika, mislim da je aklamacijsko razumijevanje da je to zaista tako i niko oubiljan ne želi stavljati upitnik nad takvom jednom varijantom, naglasio je Dautović.

On je istakao kako suprotna mišljenja itekako pomažu razvoju jedne demokratske debate te da ambasadore koji su iznosili takva mišljenja protiv američkog predsjednika treba pitati zašto to rade.

– Najbolje je pitati one koji donose takve sudove, zbog čega su došli do takvih zaključaka, kako bi se otvorila jedna debata, jer možda ima nekih argumenata, koji nisu poznati javnosti i koje bi trebali uzeti u razmatranje kada se govori o tim pitanjima, kazao je Dautović.

(Global CIR)

Komentiraj