SASTANAK U BANJOJ LUCI! Stranke iz entiteta RS potpisale zajedničku izjavu: Nastavit ćemo slaviti ‘Dan RS-a’

U Banjaluci je okončan sastanak predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka povodom odluke Ustavnog suda BiH o tzv. ‘Danu RS-a’.

Ustavni sud BiH, podsjećamo, utvrdio je u petak, 29. marta, da odredba ‘Zakona o Danu Republike Srpske’ kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan RS nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika ‘Dan Republike Srpske’. 

Sastanku su prisustvovali premijer entiteta RS Radovan Višković, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Mrko Pavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i NDP-a Dragan Čavić, te potpredsjednici SDS-a Miladin Stanić i Demosa Spomenka Stevanović.

Predsjednica Cvijanović kazala je da je na današnjem sastanku potpisana zajednička izjava, te da je postignut jedinstven stav svih aktera o tome da je odluka Ustavnog suda BiH politički motivisana i to je više politička, nego pravna odluka.

“Dan Republike Srpske je 9. januar i to je istorijska činjenica. Nastavićemo slaviti Dan RS-a. Nije u mandatu bilo kojeg suda da utvrđuje šta je istorijska činjenica”, poručila je ona.

Kako je istakla, nadležnost RS-a je da donosi zakon o praznicima, dodavši da na nivou BiH ne postoji zakon koji reguliše pitanje praznika.

“Imamo odgovore na sva pitanja, ne samo u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH, nego i u vezi sa svim potencijalnim prijetnjama RS-a”, konstatovala je predsjednica entiteta RS-a.

Prema njenim riječima, dominantna tema razgovora bili su odnosi u BiH, te definisanje prioriteta, a na sastanku su svi akteri izrazili opredijeljenost da zajednički i jedinstveno odgovore na sve izazove.

“To je ogroman politički kapital, koji smo danas postigli”, kazala je Cvijanović.

U razgovoru sa predstavnicima institucija entiteta RS i parlamentarnih stranaka, konststovano je da su “odnosi u BiH postali nepodnošljivi”. 

“Želimo da se te stvari dovedu u redi, jer postoje prioriteti kojima treba da se bavimo”, navela je Cvijanović.

Ona je ocijanila da je odluka Ustavnog suda BiH politički napad usmjeren na politički sistem entiteta RS, njeno nacionalno biće i njen identitet. 

“Naše opredjeljenje je da ne zadiremo u identitet drugih nacionalnih bića u BiH, ali na političke akcije moramo imati političke reakcije, te odbraniti ustavni kapacitet RS”, poručila je predsjednica RS-a. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj