SLUČAJ “PLANINSKA”: Sanader pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora

Vrhovni sud u Zagrebu pravosnažno je danas osudio nekadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a, Ivu Sanadera, na četiri i po godine zatvora zbog krivičnog djela primanja i davanja mita u slučaju “Planinska”.

Sanader je na tu kaznu osuđen zbog 17 miliona kuna koje je tražio i primio od Stjepana Fiolića, čija je firma Ministarstvu regionalnog razvoja prodala zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici.

Na godinu dana uslovno osuđen je Mladen Mlinarević čija je firma preuveličala vrijednost zgrade i Fiolić koji je priznao krivicu. Niko od osuđenih nije došao, a pravosnažnu presudu će, prema uobičajenoj proceduri, sud objaviti u narednih mjesec dana. Zamjenica glavnog državnog tužioca Tamara Laptoš je rekla da je upućena žalba za Sanadera i Mlinarevića.

– Smatramo da se u ovom slučaju radi o jednom najtežem obliku političke korupcije te da su izrečene kazne preblage – rekla je ona.

Čedo Prodanović, Sanaderov advokat, rekao je da je žalba dugačka i da će je iznijeti sutra.

– Jedan dio odnosi se na bitne povrede postupka, jer sudija nije proveo usaglašavanje više vještačkih nalaza koji su bili kontradiktorni – naveo je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj