LOMAČA ZA HARRYJA POTTERA! Poljski sveštenik se izvinio zbog paljenja knjiga

Poljski katolički sveštenik Rafał Jarosiewicz iz fondacije SMS sa Neba izvinio se svima koje je moglo da uvrijedi demonstrativno paljenje knjiga o Harryju Potteru, fantazi priča, figura iz dječijih bajki i predmeta simbola drugih religija, kao što je slon ili afrička maska koje je u nedjelju organizovao u Gdanjsku.

“Spaljivanje knjiga i drugih predmeta je bilo nesretno. Ali nije organizovano kao ruganje bilo kojoj društvenoj grupi ili vjeri. Ako je bilo ko moj čin shvatio tako, želim da ga zamolim za oproštaj”, poručio je sveštenik Jarosiewicz nakon što su se i u svjetskim medijima pojavile slike kako u Gdanjsku vjernici pale knjige za djecu i simbole drugih religija na lomači.

Knjige, uglavnom fantazi žanra uz seriju o malom čarobnjaku Harryju Potteru, i predmete poput kišobrana Hello Kitty, slona i afričku masku su na poziv Jarosiewicza da pomognu da se istjera zlo donijeli pred jednu crkvu u Gdanjsku sami vjernici i Jarosiewicz ih je uz pomoć dječaka ministranata u toj parohiji spalio uz obrazloženje da donose zle sile a slike lomače je postavio na društvene mreže.

Iako je skandal izbio čim su se slike pojavile, uz najčešće komentare da su se u Evropi posljednji put “nepodobne” knjige spaljivale u Hitlerovoj Njemačkoj ili da još nije viđen niko ko bi silovao, ubijao, krao u ime Harryja Pottera, što se ne može reći za zločince u ime Biblije, fondacija SMS sa Neba pokušavala je prvo da lomaču sa knjigama i simbolima drugih vjera opravda pozivajući se i na Bibliju, a takođe i time da su knjige i predmete čitavih sedmicu dana donosili sami vjernici.

“Odgovor na loše knjige ne može da bude ni cenzura ni spaljivanje, već samo pisanje dobrih”, reagovao je početkom sedmice u ime vlade vicepremijer i ministar nauke i viših škola Jaroslav Govin.

Ekološki aktivisti iz organizacije Smog Alarm iz Ribnjika našli su i konkretan paragraf po kome bi sveštenik mogao odmah da se kazni što baca knjige i vjerske simbole na lomaču i podnijeli su protiv njega prijavu tužilaštvu zbog nedozvoljenog spaljivanja otpada koje je moglo da zagadi životu sredinu.

Poljska katolička crkva saopštila je da nema namjeru da na bilo koji način kažnjava sveštenika, iako je način na koji je odabrao da se bori protiv magije i okultizma nesrećan, samo je biskup u Košalinu zatražio od Jarosiewicza da to radi drugačije.

Rafał Jarosiewicz  koji stoji na čelu fondacije SMS sa Neba iz Košalina poznat je među Poljacima po prvoj mobilnoj ispovjedaonici u vozilu u kojem krstari širom Poljske a takođe i po inicijativi da se ogromni krst sa vrha Gevont u Tatrama prenese na fudbalski narodni stadion u Varšavi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj