OSUĐENI RATNI ZLOČINAC PRIČAO O ‘SUSRETU S BOGOM’ U HAAGU: Studenti prekinuli Kordićevo predavanje u Zagrebu povicima ‘ti si ratni zločinac’

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić govorio je u utorak navečer o vjeri na skupu koji je pokrenuo don Damir Stojić, no pred kraj njegova govora skup u dvorani prekinuli su mlađih ljudi uz povike da je on ratni zločinac. Razvili su i transparent koji im je oduzet te su brzo umakli osiguranju, pišu 24sata.hr. 

Slikovni rezultat za DARIO KORDIĆ ZAGREB

U pozivu na predavanje u Studentskom domu Stjepan Radić Stojić je napisao kako će Kordić govoriti o susretu s Bogom.

“Imao sam tada 31 godinu i gledao sam masovno prolijevanje krvi po našoj prekrasnoj zemlji. Kada sada gledam unatrag i razmislim o tome, niko od nas nije trebao preživjeti te strahote. Jedini ko nas je spasio bio je sam Bog. Kada je došla vijest o Dejtonskom sporazumu sve su nas, kao zbog odmazde, prebacili u Hag. Proveo sam skoro devet godina u sobici, a u ruci, jedino što sam imao je bila krunica. Molio sam se Bogu i dan po dan, tokom svog suđenja, sve sam mu postajao bliži. Osjetio sam kako me Gospodin čisti, a rešetke na mojem prozoru polako su nestajale”, ispričao je sinoć Dario Kordić svoje svjedočanstvo u kinodvorani Forum u Studentskom domu Stjepan Radić. 

Foto: 24sata.hr

Skup su pokrenuli don Damir Stojić, koji je tamo bio kao slušatelj, i Studentski pastoral. Nakon što je haški sud Kordića proglasio krivim osuđen je na 25 godina zatvora, a oslobođen je 2014. godine nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

Sam skup započeo je dvjema pjesmama nakon čega je Kordić započeo svoj govor, tokom kojeg je rekao kako se suočio s trenucima najveće patnje tokom 17 zatvorskih godina, kako je ondje susreo Boga koji ga je promijenio te kako je iz Njega crpio mir i snagu. 

“Prošlo je skoro 20 godina od kada sam doživio svoj drugi rođendan.To je dan kada je započelo moje suđenje. Tu noć probudilo me svjetlo u tri ujutro, koje nije bilo s ovoga svijeta. Čuo sam glas koji mi je rekao: ‘Dragi moj sine, prepusti sve u moje ruke’. Osjetio sam kako mi se srce napunilo. Kleknuo sam, pomolio se i izrekao Gospodinu svoje da”, tvrdi Kordić.

Foto: 24sata.hr

Skoro pred kraj njegovog govora u dvoranu je ušlo nekoliko studenta koji su razvili transparent i počeli vikati kako je Kordić ratni zločinac. No, ubrzo im je transparent oduzet, a studenti su uspjeli umaći osiguranju. 

Podsjećamo, Kordić je bio potpredsjednik i član Predsjedništva tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne. Od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH. 

Na kaznu od 25 godina zatvora osudio ga je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ), među ostalim, i za zločin počinjen u selu Ahmići 16. aprila 1993. godine kada je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila. Kordić je bio jedan od zapovjednika ove akcije HVO-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj