SAZNANJA SLOVENSKIH MEDIJA: Hrvatska SOA prisluškivala zvaničnike Slovenije

Slovenski portal 24ur.si objavio je danas da iza prisluškivanja slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom iz Ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik iz 2015. godine stoji Davor Franić, sekretar i šef kabineta direktora SAO-a Daniel Markić.

Slovenski mediji navode da je Franić poznat kao “mehaničar Davor” iz afere “Špijuni” s pokušajem vrbovanja selefija za prebacivanje oružja u BiH. Portal tvrdi da je Franić odgovoran za niz skandala i prijetnji koje je vršio po uputama hrvatskog vodstva.

Podsjetimo zagrebački “Večernji list” objavio je 22. jula 2015. da su u posjedu audiosnimke koja pokazuje da je postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu u slučaju razgraničenja Hrvatske i Slovenije izišao iz okvira normalnog ponašanja u arbitražnom postupku te da slovenska strana krši pravila po kojima se taj sud obvezao raditi.

Usto, iz transkripata koje je list iz Zagreba donio moglo se iščitati da je odluka o podjeli Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) već donesena i da će, prema njoj, najmanje dvije trećine zaljeva pripasti Sloveniji iako arbitri trebaju održati još jednu raspravu. Informaciju da je Sud već odlučio većinu Savudrijske vale “dodijeliti” Sloveniji prvi je otkrio beogradski Kurir.

Iza ove afere, sada tvrde Slovenci, stoji SOA.

Uprkos brojnim pretpostavkama kako iza svega stoji američka ili njemačka obavještajna služba, te da time disciplinira Sloveniju zbog koketiranja s Rusijom, slovenski mediji sada navode da iza ilegalnog prisluškivanja kontinuirano stoji SOA-a, a da je Franić, kao i u aferi u BiH bio vođa operacije.

“Za krivično djelo nezakonitog prisluškivanja i snimanja zvuka propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina”, ističe 24ur.si.

U martu 2017. slovenski Nacionalni istražni ured (NPU) je podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog ovog slučaja.

24ur.si navodi kako je prva naznaka da SOA stoji iza aktivnosti u Sloveniji bila izjava bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića. On je ranije izjavio da SOA i tadašnji direktor Dragan Lozančić trebaju dobiti državnu nagradu za svoj rad u arbitraži. Lozančić je imenovao tada malo poznatog Franića za šefa svog ureda, dok SOA u svojim godišnjim izvješćima za 2015., 2016. ili 2017. uopće ne spominje aktivnosti u Sloveniji ili na području arbitraže.

Nadalje, slovenski portal podsjeća da je Franić bio je prilično nepoznat hrvatski operativac koji je, prema podacima bosanske obavještajne službe, u svojoj karijeri imao niz neuspjelih operacija, posebno u Bosni i Hercegovini. Također, djelovao je u Europskoj uniji, s kojom Hrvatska tvrdi da dijeli vrijednosti i pravne norme.

“Uspjeh operacije u Sloveniji očigledno je doveo Franića u sam vrh Hrvatske sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Danas čak i na mjestu šefa ureda ravnatelja SOA-e, Daniela Markić i, kako se čini, bio je umiješan u najmanje dva fijska hrvatske objavještajne službe”, navodi portal.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj