STOLTENBERG NE MISLI KAO TRAMP! Nabavka oružja nacionalna odluka svake članice NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, u vezi s odlukom Turske da kupi ruski protivzračni odbrambeni sistem S-400, izjavio kako odluke o nabavci oružja predstavljaju nacionalne odluke svake članice NATO-a.

Image result for STOLTENBERG CAVUSOGLU

U Washingtonu je danas počeo sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, koji je organizovan povodom 70. godišnjice osnivanja tog saveza.

Na početku sastanka obratio se generalni sekretar saveza Stoltenberg te se dotakao odluke Turske o kupovini ruskog protivzračnog sistema S-400.

“Odluke o nabavci naoružanja predstavljaju nacionlane odluke svake zemlje članice NATO-a”, kazao je Stoltenber.

Naglasio je kako kupovina oružja može uzrokovati probleme među saveznicima te dodao:

“NATO pruža saveznicima mogućnost rješavanja takvih problema. S-400 nije tema današnjeg sastanka, ali očekujem da se to pitanje razmotri u pratećim aktivnostima ovog sastanka jer NATO je platforma za raspravu o takvim pitanjima.”

Podsjetio je kako NATO pruža podršku Turskoj u oblasti protivzračne odbrane te podvukao kako očekuje da se riješi problem S-400 između Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Na ceremoniji u Washingtonu kratko se obratio i šef američkog State Departmenta Mike Pompeo, koji je rekao kako je NATO savez važan mehanizam protiv mnogih prijetnji koje su danas prisutne, uključujući i rusku prijetnju, kao i nezakonite migracije i cyber sigurnosti.

Pompeo je rekao kako je Rusija prekršila Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) te da je i NATO osudio kršenje tog sporazuma.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj