POSTIGNUT DOGOVOR: SDA i Demokratska fronta potpisali principe formiranja vlasti

Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) potpisali su jutros, saznaje Faktor, u Sarajevu principe formiranja i funkcioniranja vlasti u narednom mandatu.

Dokument su potpisali zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović i potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić. 

DF će insistirati na provedbi ekonomskih reformi

Predsjedništvo DF-a je, podsjećanja radi, 26. marta donijelo odluku o započinjanju pregovora o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou. DF će se, navodi se u odluci koja je donesena na toj sjednici, u narednom periodi zalagati za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu te provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH s ciljem aktiviranja MAP-a te konačnog članstva u NATO savezu.

– Također, insistiramo na ubrzanim aktivnostima na sprovedbi mape puta za dobijanje kandidatskog statusa i punopravnog članstva BIH u Evropskoj uniji – stoji u usaglašenim zaključcima.

DF će insistirati na provedbi ekonomskih reformi i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije, uz stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz mjere rasterećenja privrede.

– Zalagat ćemo se za sprovođenje aktivnih mjera koje će osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima, adekvatnu socijalnu zaštitu na osnovu realnih potreba te povećati ulaganje u nauku, obrazovanje, istraživanje, razvoj, inovacije, tehnologije, kulturu i sport – navodi se u zaključcima.

Insistira se, dodaju, na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim radničkim standardima kojima će se riješiti zdravstveno, penziono osiguranje, plaće ispod zakonom utvrđenog minimuma, zaštita na radu, porodiljska odsustva i druga prava iz radnog odnosa.

Sigurnosni izazovi

Također će insistirati na rješavanju sigurnosnih izazova te potpunoj vladavini prava u borbi protiv organizirnog kriminala, terorizma i opće prisutne korupcije u bh. društvu.

– U cilju ispunjavanja gore navedenih ciljeva, neophodno je izvršiti restruktuiranje, redefiniranje i depolitizaciju sudskih, tužilačkih i sigurnosnih organa u BiH – zaključuje Predsjedništvo Demokratske fronte.

Među prioritetima rada u narednom periodu izdvajaju i rješavanje prava i statusa demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, civilnih žrtava rata nad kojima se, konstatiraju, godinama vrši svjesna diskriminacija i uskraćuju osnovna statusna prava. Potrebno je, dodaje se, hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih radova u oblasti saobraćajnog povezivanja i integracije zemlje, uključujući izgradnju energetske infrastrukture u BiH.

(Global CIR/Hayat/Agencije)

Komentiraj