EKVADOR DEMANTOVAO NAVODE WIKILEAKSA: Nećemo izbaciti Assangea

Ekvador je odbacio tvrdnje WikiLeaksa da planira da izbaci osnivača te organizacije Juliana Assangea iz svoje ambasade u Londonu, nazivajući ih “lažnim vijestima” koje imaju za cilj potkopavanje dostojanstva zemlje.

U saopštenju, Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora demantovalo je da ima sporazum s Velikom Britanijom o hapšenju Assangea. 

Šireći takve vijesti, “tražilac azila i njegovi saradnici još jednom izražavaju nezahvalnost i nepoštovanje prema Ekvadoru”, saopštilo je ministarstvo.

WikiLeaks je ranije na svom Twitter nalogu napisao da će Ekvador izbaciti njegovog osnivača, pozivajući se na izvor iz vlade Ekvadora, nakon čega su britanske policijske vlasti rasporedile naoružane pripadnike policije ispred ekvadorske ambasade, prenosi AP.

U ambasadi od 2012.

Ispred ambasade okupila se i mala grupa demonstranata i Assangeovih pristalica. 

U saopštenju policije navedeno je da postoji aktivni nalog za hapšenje Assangea i da je policija “u obavezi da postupi po tom nalogu ako on napusti ambasadu”.

Jenifer Robinson, Assangeova advokatkinja, odbila je da da komentar, prenosi Bloomberg.

AP podsjeća da je svakodnevna policijska straža ispred ambasade ukinuta u oktobru 2015. nakon više od tri godine od njenog postavljanja kako bi se prešlo na ono što je policija nazvala “prikrivenim” djelovanjem.

Assange se u ekvadorskoj ambasadi nalazi od avgusta 2012, nakon što se tu sklonio iz straha da će ga britanske vlasti uhapsiti i izručiti SAD-u koje ga traže zbog objavljivanja hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj