OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA FORMIRANJA 7. KORPUSA ARMIJE RBIH: Bio je najmlađi, ali zahvaljujući pobjedama koje je ostvario, izrastao je u jedan od najboljih korpusa

Sedmi korpus Armije RBiH bio je prepoznatljiv po svojim pobjedama te je pokazao kako se voli, brani i oslobađa BiH, rečeno je danas na svečanoj akademiji u Travniku, u povodu obilježavanja 25. godišnjice formiranja 7. korpusa Armije RBiH.

Obraćajući se sudionicima svečane akademije, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručio je da je 7. korpus dao nemjerljiv doprinos obrani i oslobađanju BiH.

– Sedmi korpus bio je najmlađi u Armiji RBiH. Međutim, pobjede koje je ostvario svrstavaju ga u jedan od najboljih korpusa – naglasio je Džaferović, podsjetivši na bitke, poput onih za Vlašić, Kupres i Bosansku krajinu.

Osvrćući se na aktualnu situaciju u BiH, Džaferović je ocijenio kako je unatoč zaprekama i opstrukcijama proteklih godina urađeno mnogo toga, naglasivši kako su poboljšani ekonomski parametri, dok je došlo i do napretka na putu BiH prema euroatlantskim integracijama.

– Međutim, retrogradne snage koje ne žele dobro BiH ponovo prijete secesijama i dodatnim etničkim podjelama te od BiH žele napraviti nemoguću zemlju. Tim izazovima smo se uspješno odupirali te ćemo nastaviti braniti suverenitet i teritorijalni integritet BiH i nikada nećemo dopustiti daljnje podjele – naglasio je Džaferović.

Nedopustivima je ocijenio i, kako je kazao, aktualne pokušaje revizije ratne povijesti i izjednačavanja krivice.

– Nemamo ništa protiv da svaki pojedinac odgovara za zločin, pa bio on i iz Armije RBiH, ali pokušaji revizije historije i izjednačavanja strana neće proći. Nemamo se čega stidjeti i plašiti jer je naša borba bila časna – naglasio je.

Upozorivši na brojne neprocesuirane ratne zločine, Džaferović je podsjetio da je inicirao osnivanje centra za istinu i pravdu.

– Garantiram da se nećemo smiriti sve dok i posljednji zločinac ne bude izveden pred lice pravde – naglasio je, te je, među budućim prioritetima, istaknuo poboljšanu skrb za razvojačene branitelje i druge braniteljske kategorije.

Na akademiji posvećenoj Sedmom korpusu Armije RBiH obratili su se i nekadašnji zamjenik komandanta tog korpusa Fikret Ćuskić, premijer SBŽ-a Tahir Lendo i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić.

Akademiji je prethodilo odavanje počasti poginulim pripadnicima Armije RBiH i polaganje cvijeća i vijenaca na šehidskom mezarju u Travniku te dodjela nagrada učenicima za literarne i likovne radove na temu 7. korpusa Armije RBiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj