POKRENUTI VAZDUŠNI UDARI: Libijske milicije zaustavile Haftarove snage koje se kreću ka Tripoliju

Milicije u zapadnoj Libiji koje su se danas sukobile sa snagama rivalske vojske komandanta Khalife Haftara, zarobile su 100 njegovih vojnika i izvele vazdušni napad na jedan od njegovih položaja dan pošto je on najavio ofanzivu na Tripoli, glavni grad Libije.

Sukobi dvije strane odvijali su se danas kada je šef UN Antonio Guterres završio dvodnevnu posjetu Libiji, izjavivši da odlazi teška srca i vrlo zabrinut.

Eskalacija nasilja uslijedila je pošto su snage pod komandom Haftara koji vodi samproklamovanu Libijsku nacionalnu vojsku sa sjedištem na istoku zemlje, krenule ka zapadu i glavnom gradu Tripoliju gdje je sjedište vlade Nacionalnog jedinstva koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Borbe između Haftarove vojske i milicija vjernih vladi u Tripoliju mogle bi da uvedu Libiju u novu fazu nasilja, možda i najtežeg od 2011. kada je u građanskom ratu svrgnut i zatim ubijen dugogodišnji vodja Muamer Gadafi, navodi agencija AP.

Nove borbe bi takođe mogle da ugroze predstojeće mirovne pregovore između rivalskih snaga izdejstvovane uz posredovanje UN, sa ciljem da se napravi mapa puta za organizovanje novih izbora. Ti pregovori planirani su da se održe od 14. do 16. aprila.

Savjet bezbjednosti UN za večeras je zakazao sastanak iza zatvorenih vrata, na zahtjev Velike Britanije, da razmatra razvoj situacije u Libiji.

Haftarove snage juče su zauzele grad Garjan, oko 50 kilometara južno od Tripolija, ali je danas napredovanje njegovih snaga ka Tripoliju zaustavljeno. Milicije iz zapadnih gradova Zavija i Misrata koje kontrolišu Tripoli saopštile su da su se mobilisale da se suprostave Haftaru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj