WASHINGTON ĆE IRANSKU REVOLUCIONARNU GARDU OZNAČITI KAO TERORISTIČKU ORGANIZACIJU: Ovo je prvi put da Washington zvanično naziva vojsku neke zemlje terorističkom grupom

Očekuje se da Sjedinjene Države  proglase iransku elitnu Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom, izjavila su tri neimenovana američka zvaničnika Reutersu, koji navodi da je ovo prvi put Washington zvanično naziva vojsku neke zemlje terorističkom grupom.

Slikovni rezultat za IRANSKA REVOLUCIONARNA GARDA

Očekuje se da ovu odluku State Department objavi već u ponedjeljak.

Nadalje Reuters navodi da se radi o odluci o kojoj su se već godinama kolale glasine.

Pentagon je odbio da ovo komentira i uputio novinare na State Department, koji je kao i Bijela kuća također odbio komentar.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo, kojeg Reuters naziva “bučnim jastrebom” kada je u pitanju odnos prema Iranu, zagovarao je promjenu američke politike u okviru tvrđeg stava koji je administracija Donalda Trumpa zauzela prema Teheranu.

Navodi se da će odluka, ako bude objavljena, stići uoči prve godišnjice Trumpove odluke da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom potpisanog 2015. godine i vrati sankcije koje su osakatile iransku privredu.

Washington je već stavio na “crnu listu” desetine organizacija i osoba povezanih s Revolucionarnom gardom, ali ne i  samu gardu.

Američko Ministarstvo finansija je 2007. godine označilo je Kuds jedinice, koje su u okviru Revolucionarne garde zadužene za operacije u inostranstvu, kao organizaciju koja “podržava terorizam”, nakon čega je Iran upozorio da će uslijediti “žestok” odgovor ako Washington nastavi da povlači takve poteze.

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. Zoran Mikša

    Sve veća i veća nadmetanja, podmetanja, poništavanja od ljudi prema ljudima, djelom, rječju, mislima. Ne zanosimo se da će to nestati samo od sebe.

    Reply
  1. […] WASHINGTON ĆE IRANSKU REVOLUCIONARNU GARDU OZNAČITI KAO TERORISTIČKU ORGANIZACIJU: Ovo je prvi p… […]

Komentiraj