BRITANSKI MEDIJI: Specijalni odred smrti koji je likvidirao novinara Khashoggija trenirao je u SAD-u

Članovi saudijskog odreda smrti koji su ubili novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu trenirali su u SAD-u. Skupina Tier 1, čije se središte nalazi u Arkansasu, održala je trening kakav imaju specijalne postrojbe s nekim članova odreda smrti, prenosi Daily Mail. 

Nije jasno koliko je članova odreda smrti sudjelovalo na treningu niti što je trening uključivao. U svojem članku Post navodi kako trening ima dozvolu američkog Ministarstva vanjskih poslova.

“Trening se dogodio prije nego incidenta s Khassogijem, kao dio suradnje sa Saudijskom Arabijom, koja od tada nije nastavljena’, otkrio je kolumnist David Ignatius koji je naveo kako je suspendirano nekoliko drugih programa suradnje između SAD-a i Saudijske Arabije.

Do toga je došlo nakon što je CIA upozorila druge agencije o povezanosti treninga i odreda smrti.

Odmetnički elementi

Vlasnik Tier 1, tvrtka Cerberus Capital Management iz New Yorka nije ni potvrdila niti negirala medijske navode kako su ubojice prošle njihov trening. Vijest o tome je objavio Ignatius, kolumnist za Washington Post i prijatelj ubijenog novinara koji je otkrio više detalja o njegovoj smrti.

Anonimni izvor iz Saudijske Arabije otkrio je Ignatiusu kako su saudijski agenti rekli Khashoggiju u konzultatu da će on biti vraćen doma prije nego što su ga zgrabili. Izvor je rekao kako transkripti otkrivaju da je Khashoggi dobio injekciju, vjerojatno jak sedativ, prije nego što su mu stavili vreću na glavu.

Američki obavještajni krugovi kažu kako je saudijski prijestolonasljednik princ Muhamed bin Salman sam naredio operaciju, ali je za nju okrivio odmetničke elemente države.

Washington Post tvrdi kako na transkriptu piše kako se Khashoggija može čuti kako vrišti ‘Ne mogu disati. Imam astmu. Nemojte to učiniti’, prije nego što je ubrzo nakon toga bio ubijen. Nakon njegove smrti, transkript opisuje zujajući zvuk, vjerojatno od električne pile koju su koristili kako bi razrezali njegovo tijelo u komadiće.

Izvan kontrole

Žestok kritičar režima Saudijske Arabije, Jamal Khashoggi ubijen je 2. listopada u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Ubojstvo je izvršio tim od 15 agenata poslanih iz Rijada, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Nakon što su neko vrijeme negirali upletenost u ubojstvo, Saudijska Arabija rekla je kako su operaciju izvršili agenti koji su bili izvan kontrole. Suđenje 11 osumnjičenih započelo je početkom ove godine u Saudijskoj Arabiji. Međutim, najveći dio samog slučaja obavijen je tajnom, počevši s ulogom moćnog prijestolonasljenika Saudijske Arabije, princa Muhameda bin Salmana.

Nakon što ih je izvijestila CIA-a na zatvorenoj sjednici o ubojstvu novinara, američki Senat donio je rezoluciju u kojoj je imenovao princa odgovornim za ubojstvo, dok je američki predsjednik Donald Tramp odbio javno izraziti svoje mišljenje.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj