BIJELA KUĆA KAO ŽELJEZNIČKA STANICA: Ministrica sigurnosti odlazi na Trampov zahtjev

Američka ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen odlazi sa dužnosti, a zamijenit će je Kevin McAleenan, trenutni povjerenik za carine i graničnu zaštitu SAD-a, objavio je američki predsjednik Donald Tramp.

FILE PHOTO: U.S. Department of Homeland Security (DHS) Secretary Kirstjen Nielsen holds an executive order on immigration policy, which was signed by U.S. President Donald Trump in the Oval Office at the White House in Washington, U.S., June 20, 2018. REUTERS/Leah Millis/File Photo

On je na Twitteru napisao da će “ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen napustiti svoj položaj” te joj se “zahvaljuje na službi”.

Visoki izvor iz administracije potvrdio je da je Nielsen dala ostavku na Trampov zahtjev, prenosi Reuters.

‘Provodila sporne politike’

Trampova administracija provodi obnovu odjela odgovornog za imigracijsku politiku, a Nielsen je bila na mjestu čelne osobe za domovinsku sigurnost od prosinca 2017. godine.

Njezin je odjel odgovoran za provedbu nekih od najspornijih Trampovih politika, kojima pokušava smanjiti broj Meksikanaca i stanovnika država Srednje Amerike koji ulaze u SAD bez odgovarajuće dokumentacije.

Često podvrgavana oštrim ispitivanjima demokrata u Kongresu, Nielsen je nadgledala provedbu Truampovih planova, kao što su izgradnja zida na granici s Meksikom i odvajanje djece migranata od njihovih obitelji.

Demokrate: Mandat joj bio katastrofa

Predsjednik demokratskog Odbora za domovinsku sigurnost Zastupničkog doma Bennie Thompson izjavio je kako je mandat Nielsen na čelu Ministarstva za domovinsku sigurnost “od početka bio katastrofa”.

“No, ona ne bi trebala poslužiti kao žrtveni jarac za užasnu i okrutnu Trampovu politiku”, poručio je on.

Napominjući da domovinska sigurnost sada nema ni ministra niti zamjenika, pozvao je vladu da u dobroj vjeri radi s Kongresom kako bi zemlja bila sigurna.

Tramp ustrajava u tvrdnji da prelazak imigranata preko južne američke granice ugrožava nacionalnu sigurnost, pa ga treba hitno spriječiti, podsjeća Reuters.

Nedavno je zaprijetio da će zatvoriti granicu ili njezine dijelove ako Kongres ne promijeni zakone koji omogućuju “imigracijske rupe”.

Komentiraj