DŽAFEROVIĆ BEZ DILEMA: OHR kao dio Daytonskog sporazuma mora ostati u BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je u nastupnu posjetu prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH i supervizora za Distrikt Brčko Michaela Scanlana i visokog predstavnika Valentina Inzka.

Slikovni rezultat za džaferović kod inzka

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te aktivnostima koje OHR poduzima u okviru svog mandata.

Džaferović je izrazio nezadovoljstvo slabljenjem uloge međunarodne zajednice u BiH, reprezentirane kroz OHR, naročito jer još nije do kraja implementiran Daytonski sporazum, niti su otklonjene prepreke koje sprečavaju punu funkcionalnost institucija naše zemlje.

Istakao je da je slabljenje uloge međunarodne zajednice prije pune implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma ohrabrilo predvodnike destruktivnih politika, što se može negativno odraziti na stabilnost i razvoj BiH, prenosi Fena.

Džaferović je naglasio potrebu da OHR, kao dio Daytonskog mirovnog sporazuma, mora ostati u mandatu u BiH, sve dok odredbe tog sporazuma ne budu provedene u cijelosti u svim segmentima.

Također je naglasio da cijeni bogato diplomatsko iskustvo novog prvog zamjenika visokog predstavnika Michaela Scanlana i poželio mu uspješan mandat u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj