POMPEO ‘DUBOKO ZABRINUT’: Washington poziva na prekid sukoba u Libiji

Sjedinjene Američke Države su pozvale na trenutnu obustavu vojnih operacija u Libiji, dok Libijska nacionalna vojska generala Khalife Haftara napreduje prema glavnom gradu Tripoliju.

Američki državni sekretar Mike Pompeo istaknuo je u saopćenju kako je Washington “duboko zabrinut zbog borbi u blizini Tripolija” i pozvao na razgovore o okončanju borbi.

“Jasno smo stavili do znanja da se protivimo vojnoj ofanzivi snaga Khalifa Haftara i pozivamo na hitnu obustavu vojnih operacija protiv libijske prijestolnice”, rekao je on, pozivajući na deeskalaciju sukoba.

U sukobima između međunarodno priznate libijske Vlade i pobunjeničkih snaga generala Haftara u blizini Tripolija u nedjelju je ubijena 21 osoba, a 27 ih je ranjeno, objavila je libijska Vlada.

Libija je u haosu još od 2011. godine, kada je, uz podršku NATO-a, svrgnut i ubijen tadašnji vođa Muammar Gaddafi.

Haftara podržavaju UAE i Egipat

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dvije vlasti, Vlade u Tripoliju, koja uživa podršku Ujedinjenih naroda, i druge na istoku zemlje u Tobruku, koju poddržavaju Haftarove snage.

Haftar se predstavlja kao neprijatelj pobunjenika, no protivnici ga optužuju da želi postati “novi libijski diktator”, po uzoru na Gaddafija.

Podržavaju ga Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji u njemu vide branu od pobunjenika.

Haftareve snage pokrenule su zračne napade u južnom Tripoliju i napredovale prema centru grada, rekli su stanovnici Tripolija.

Ofanziva Libijske nacionalne vojske počela je prošle sedmice, a Vlada nacionalnog jedinstva u nedjelju je objavila da pokreće protuofanzivu.

Sukobi su iznenadili UN i potkopali planove za pronalaženje sporazuma o održavanju izbora, koji bi trebali okončati dugotrajnu nestabilnost u Libiji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj