UČINIT ĆEMO SVE DA BUDE FORMIRANA NOVA VLADA KS! Dević na press konferenciji KO SDA: Aktuelna Vlada do sada pokazala nepoznavanje propisa, populizam, površnost i bahatost, što najbolje demonstrira ponašanje Konakovića

Stranka demokratske akcije (SDA) učinit će sve da za mjesec dana dođe do prekompozicije skupštinske većine i Vlade Kantona Sarajevo na način da Vladu predvodi ta stranka kao izborna pobjednica na nivou Sarajevskog kantona.

To je najavljeno na pres-konferenciji kantonalnog odbora SDA, na kojoj su predsjednik Odbora Asim Sarajlić i drugi govornici ustvrdili da aktuelna vlada, koju je bez SDA formirala šestorka drugih stranaka, nije učinila ništa bitno za građane u proteklih 100 dana mandata.

Po tvrdnjama SDA, aktuelna vlada je, naprotiv, demonstrirala najviše interesa za podjelu političkog plijena, nepotizam i populizam produbivši nesigurnost građana.

SDA baštini tradicionalne vrijednosti, ali i poštuje konvencije o ljudskim pravima

Na pitanje prisutnih novinara da li KO SDA Sarajevo podržava stavove Samre Ćosović-Hajdarević koje je iznijela povodom najavljene povorke ponosa u Sarajevu, Asim Sarajlić je odgovorio kako SDA baštini tradicionalne vrijednosti.

„SDA je otvorena stranka i svako ima pravo na svoje mišljenje i različitosti. Mi primarno podržavamo tradicionalne porodične vrijednosti i gajimo te vrijednosti kao svaka konzervativna stranka, ali i poštujemo konvencije o ljudskim pravima koje su omogućile pravo na opredjeljenje i pravo na slobodu mišljenja“, kazao je Sarajlić.

On se osvrnuo i na nedavni napad na pripadnice LGBTIQ populacije koji se desio na Marijin-dvoru i za ovo je optužio aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo.

„Vidjeli smo da aktuelna vlast samo produbljuje sukobe i podiže tenzije na svakom nivou. Mi iz SDA smo protiv svakog oblika diskriminacije i protiv svakog pozivanja na nasilje i tolerancije na nasilje“, zaključio je Sarajlić.

Dević: Populizam, površnost i bahatost šestorke

Šef Kluba SDA u Skupštini KS Mahir Dević je izjavio kako je Vlada do sada pokazala nepoznavanje propisa, populizam, površnost i bahatost, koja se po njegovim riječim demonstrira kroz ponašanje predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Dine Konakovića. To je ilustrovao primjerima da se zastupnicima SDA uskraćuje davanje riječi prilikom rasprava, gase im se mikrofoni, ne dozvoljava im se da postavljaju pitanja ministrima i slično.

Razumijemo da na taj način predsjedavajući pokušava sakriti nestručnost i nekompetentnost Vlade Sarajeva da odgovori na probleme građana, ali ono što je značajno jeste da u historiji političkog djelovanja u KS, takvo ponašanje nije zabilježeno.

– Četiri skupštinska zasjedanja potrošena su na smjenu direktora u javnim ustanovama i preduzećima koji su dolazili iz SDA. Njihovi izvještaji su odbijani, bez obzira na kvalitet njihovog rada, dok su izvještaji direktora iz reda SBB-a prihvatani iako su bili lošiji od onih koje su podnijeli SDA-ovi direktori – rekao je Dević.

Kazao je da na osnovu ovoga što su do sada pokazali, teško je očekivati bilo šta od vladajuće šestorke.

-Strah me je ukoliko bi se ovo nastavilo, da ćemo onda imati jedan cijeli propali mandat od četiri godine iza nas, budući da su prvi formirali vladu u KS i zaista ništa do danas nisu uradili, kazao je Dević.

Efendić: Saradnja kantonalnih sa drugim nivoima vlasti nikada nije bila gora

Nosilac liste SDA za izbore u KS i načelnik Općine Novi Grad u Sarajevu Semir Efendić je kazao kako saradnja kantonalnih sa drugim nivoima vlasti nikada nije bila gora. To je posebno izraženo u komunikaciji između vlasti na nivou kantona i općina na čijem čelu su načelnici iz reda SDA.

– Primjera radi, prilikom dodjela Šestoaprilske nagrade u Vijećnici uopće nije bilo predsavnika kantonalnih vlasti. To je prvi put da se tako nešto dogodi – kazao je Efendić.

Prema njegovim tvrdnjama, u Sarajevu se ne radi o 100 izgubljenih dana, nego o cijeloj izgubljenoj godini, jer su za realizaciju projekata najvažnija upravo prva tri mjeseca u godini. Napomenuo je kako aktuelna vlast u KS do sada nije ponudila nijedan projekat iz oblasti komunalne ili saobraćajne infrastrukture.

– Sada će oni vjerovatno angažovati nekakve međunarodne kvazieksperte, za čije plaćanje će uzeti kredit i tako nas dodatno zadužiti – izjavio je Efendić.

Govoreći o pravnoj nesigirnosti posebno je istakao slučaj smjene policijskog komesara Mevludina Halilovića.

– U vrijeme kada se policija suočila sa možda i najvećim problemima, kao što su slučajevi ubistva dvojice policajaca, kao i potjera za serijskim ubicom Edinom Gačićem, Vlada KS, umjesto da da podršku policiji, smjenjuje njenog prvog čovjeka komesara Halilovića – kazao je Efendić.

(Global CIR)

1 Komentaron this Post

  1. Konaković preblijedi zbog devića,dobija grceve koje ne moze da sakrije…….

    Reply

Komentiraj