SITUACIJA JE JASNA?! Gutić: TK dobio većinu koju čine PDA, SDP, NS i SBB

Skupština Tuzlanskog kantona je odbacila incijativu SDA i DF-a za smjenu Vlade. Za incijativu je glasalo samo 14 zastupnika – devet SDA, tri DF-a i dva SBiH, isto toliko je bilo suzdržanih – 10 zastupnika DF-a, dva Naše stranke i dva SBB-a, a sedam zastupnika PDA je bilo protiv.

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ustvrdio je da je glasanje o inicijativi za smjenu Vlade TK pokazalo ko će činiti novu parlamentarnu većinu.

Inicijativu za smjenu Vlade TK pokrenuli su DF, SDA, SBiH, ali i dva zastupnika SDP-a, međutim dobila je 14 glasova, četiri manje nego što je potrebno za uvrštavanje na dnevni red.

– Glasanje je iskristaliziralo većinu koju će činiti PDA, SDP, SBB i Naša stranka. Meni je čudno da Klub zastupnika SDP-a nije ispoštovao odluku Predsjedništva KO SDP-a Tuzla, koje je odlučilo da na ovoj sjednici pokrenu incijativu za smjenu Vlade TK – kaže Gutić.

Dodao je da je očito da se preko Skupštine TK, prelamaju neki unutrašnji sukobi unutar SDP-a, jer je Klub SDP-a jutros zasjedao oko sat vremena i tu je bio i predsjednik KO SDP-a Enver Bijedić te je očito da je bilo “zavrtanja ruku”.

Naime, dva zastupnika SDP-a koji su bili za smjenu Vlade, prilikom glasanja u Skupštini bili su suzdržani.

– Iskristalisana je nova parlamentarna većina, a uz PDA tu su, SDP, Naša stranka, kao i SBB – rekao je Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika DF-a.

On ističe da je glasanje u Skupštini TK sve jasno pokazalo.

– Jasno je definisana i opozicija. To je ono što mi vidimo za sada. SDP treba da prestane dazavuira javnost, da naprave koalciju sa PDA, jer moraju imati odgovornost prema građanima – zaključio je Mešalić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj