DANAS IZBORI U IZRAELU: Odluka o političkoj sudbini Netanyahua

Izraelci danas glasaju na ključnim parlamentarnim izborima koji će odlučiti da li će Benjamin Netanyahu peti put postati premijer. Biračka mjesta otvorena su u 7.00 po lokalnom vremenu, a prve izlazne ankete očekuju se u 22.00, navodi AP.

U Izraelu ima oko 6,4 miliona glasača, a glasa se na više od 10.000 glasačkih mjesta. Dan izbora je praznik u zemlji i očekuje se velika izlaznost, između ostalog, zbog lijepog vremena.

Šezdesetdevetogodišnji Netanyahu je u izbornu trku ušao s izgledima da se protiv njega podigne optužnica za korupciju, uz optužnice za prevaru i kršenje povjerenja, što je i potvrdio izraelski vrhovni tužilac. 

Ako on pobjedi u izbornoj trci i nastavi da vlada, nakon podizanja optužnice možda neće morati da podnese ostavku dok sve mogućnosti za žalbu nisu iscrpljene, između ostalog. Izbori se uveliko smatraju referendumom o Netanyahuu koji teži da četvrt put uzastopno postane premijer. 

Ako se to desi on bi po broju godina na toj funkciji nadmašio prvog izraelskog premijera oca nacije Davida Ben-Guriona, koji je bio premijer 13 godina i 127 dana. Netanyahu je na vlasti 100 dana manje.

Glavni Netanyahuov rival je deset godina mlađi penzionisani komandant vojske Benny Gantz, čiji je savez partija centra Plavo bijelo (Kahol Lavan) ispred  Netanyahuvog konzervativnog Likuda  po ispitivanjima javnog mnijjenja.

Netanyahu međutim  još uvijek ima više šansi da formira koaliciju sa malim nacionalistčkim partijama koje ga podržavaju. 

Na izborima se nadmeće četrdesatak partija, uključujući ultraortodoksne vjerske partije, arapske stranke, novu ultradesnu partiju Zehut čiji je lider spreman da pregovara i sa Gantzom i sa Netanyahuom o koaliciji, a zalaže se za legalizaciju marihuane.

Da bi ušle u parlament od 120 članova  stranke moraju da osvoje 3,25 procenta ukupnih glasova, odnosno četiri mandata. 

Ni jedna partija do sada  nije osvojila više od 60 poslaničkih mjesta  i zato je potrebna koalicija.

AP podsjeća da se na prethodne izbore 2015. godine odazvalo 72 posto glasača što je najvše od 1999., ali manje nego 1949. kada je odziv bio 77 posto, godinu dana nakon proglašanja nezavisnosti.

Onaj ko dobije mandat ima raspolaganju 28 dana da formira koaliciju uz mogućnost produženja od dvije sedmice. Ako to ni jednom bloku ne pođe za rukom moglo bi biti ponovo izbora u novembru.

Netanyahu i Gantz su isključili mogućnost  da budu zajedno u vladi tako da ko će biti premijer zavisi od toga koliku podršku svaki kandidat može da obezbjedi. 

U tome je važna uloga predsjednika Izraela Ruvena Rivlina. On za premijera bira kandidata koji ima najviše šansi da  izgradi stabilnu koalicionu vladu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj