PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD PA PAO U RUKE POLICIJI: ‘Želio sam stvoriti paniku i haos, baš kao što je bilo u Francuskoj’

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u ponedjeljak da je u saveznoj državi Maryland uhićen muškarac koji se navodno planirao ukradenim kamionetom zaletiti na prolaznike kod posjećenog zabavnog i prodajnog kompleksa u lokalnom mjestu, pri čemu ocjenjuju da je bio inspiriran DAIŠ-em.

Državno odvjetništvo u Marylandu je objavilo da je protiv 28-godišnjeg Rondella Henryaiz grada Germantown podnijelo optužnicu za međudržavni prijevoz ukradenog vozila, no kako su pritom, nakon što se doznalo više o njegovim motivima, od saveznog suda zatražili njegovo zadržavanje do suđenja.

Naime, tužiteljstvo je ustvrdilo da Henry gaji mržnju prema muslimanima koji ne prakticiraju vjeru, te kako je gledao brojne inozemne terorističke spotove. Konkretno, smatraju da su njegovi navodni planovi bili inspirirani terorističkim napadom u Nici u Francuskoj 2016. godine u kojem se muškarac kamionom velikom brzinom zaletio u veliku skupinu okupljenih građana i pritom ih 86 usmrtio.

Uhvaćen video-nadzorom

Slijedom događaja, u kaznenoj prijavi vlasti navode da je policijska uprava u gradu Aleksandrija u državi Virginiji 26. ožujka zaprimila prijavu o unajmljenom kamionetu koji je ukraden kod obližnjeg trgovačkog centra.

Dan kasnije ukradeni kamionet pronađen je u mjestu National Harbor u Marylandu u blizini rijeke Potomac, gdje se nalaze brojni barovi, restorani, trgovine, luksuzni hoteli i stambeni apartmani. Pritom, video nadzor je prikazao Henryja kako parkira i izlazi iz kamioneta, a naposljetku idućeg dana je i uhićen.

Otišao s posla u krvavi pohod

Kako se navodi u sudskim dokumentima, Henry je 26. ožujka usred radnog vremena napustio svoj posao u Germantownu te odlučio krenuti u ekstremistički pohod.

Spoznavši da njegova starija limuzina ne bi izazvala katastrofalnu štetu koju je priželjkivao, optuženik se vozio oko gradskog područja Washington DC-a tražeći veće vozilo za krađu.

Spriječio ga mali broj potencijalnih žrtava

Prije dolaska u National Harbour, navodi se da je Henry želio izvršiti napad kamionetom u međunarodnoj zračnoj luci Dulles u Virginiji, no s obzirom da je tamo stigao 27. ožujka u pet sati ujutro, nije pronašao velik broj pješaka kojem se nadao.

Henry je potom krenuo prema National Harbouru, stigavši ​​oko 10 sati isti dan. Međutim, opet nije zatekao zadovoljavajući broj ljudi, pa je odlučio pričekati. Provalio je u čamac i tamo se preko noći sakrio, a slijedeći dan je uhićen, navodi se.

Kasnije je rekao policiji da je želio stvoriti “paniku i kaos”, baš poput onog “što se dogodilo u Francuskoj”, stoji u sudskim dokumentima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj