SKANDALOZNE IZJAVE HRVATSKE EUROZASTUPNICE! Zovko: Kad se Bošnjaci i Srbi slože, Hrvata nema

Hrvati bi nestali kao politički faktor u Bosni i Hercegovini da Hrvatska nije članica Europske unije, a hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu su značajno osnažili poziciju bosanskohercegovačkih Hrvata, ustvrdila je hrvatska eurozastupnica Željana Zovko pred završetak mandata u Europskom parlamentu.

Zovko: Kad se Bošnjaci i Srbi slože, Hrvata nema

U sadašnjem sazivu Europskog parlamenta Zovko je bila zamjenska članica u Odboru vanjske poslove i članica Izaslanstva za odnose s BiH, te ocjenjuje kako su “hrvatski zastupnici značajno utjecali na politiku Europske unije prema BiH” i da su svojim djelovanjem “uvelike ojačali položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

“Atmosfera se u samoj Bosni i Hercegovini znatno promijenila, olakšan je dijalog. Hrvati su trebali potpuno nestati kao politički faktor“, tumači Zovko i dodaje da je u posljednjih 20 godina promjenama izbornog zakona i Ustava te “kriminalizacijom političkog vodstva Hrvata, došlo do toga da se u pregovorima o budućnosti BiH uvažavaju samo Sarajevo i Banjaluka”.

“Zamislite situaciju da Hrvatska nije bila u EU-u. Mi bismo sada, pored Željka Komšića, imali oformljenu vlast Bošnjaka. Vjerujte mi nitko više politički značajan dolje ne bi ostao, niti bi se itko više bavio politikom“, napominje Zovko

“Sada se ipak preko hrvatskih zastupnika, preko našeg premijera, itekako uzima u obzir hrvatski glas”, ističe europarlamentarka.

BiH u “zamrznutom miru”

Podsjetila je na slučaj iz 2000., kada su u formiranju Alijanse za promjene, sudjelovali SNSD i SDA te su izbacili Hrvate iz vlasti.

“Tada su Hrvati naučili jednu tešku lekciju. Kad se Bošnjaci i Srbi slože, njih nema“, kaže Zovko.

Zato Hrvati nastoje očuvati ravnotežu i surađuju sa Srbima, jer Srbi, zbog demografskih trendova, shvaćaju da bi nakon Hrvata njima bila ukinuta konstitutivnost, kaže Zovko i dodaje da u BiH ne postoje iskrena savezništva nego “strateški partneri”.

“Bošnjaci prave svoju vlast, Hrvati svoju, Srbi svoju. Tamo nema ljubavi. Tamo nitko nikoga ne voli. Nema ideoloških podudaranja, to je stanje zamrznutog mira”, ustvrdila je Zovko. “Zagreb to teško razumije jer se Hrvatska, kao članica EU-a i NATO-a, osjeća sigurna”.

“Vi ste dole u konstantnom ratu. I normalno da u ratu morate tražiti neprijatelja vašeg neprijatelja da bi ste preživjeli. Dodik svojim stavom na neki način pomaže Hrvatima, jer u slučaju da se slože sa svime što Sarajevo želi Hrvata ne bi bilo“, objašnjava Zovko.

Širenje EU-a na jugoistočnu Europu interes Hrvatske

Proširenje EU-a je u interesu Hrvatske jer “nema mira i sigurnosti u jugoistočnoj Europi, ukoliko ne dođe do proširenja“,naglašava Zovko no dodaje da je izmjena Izbornog zakona uvjet bez kojeg BiH ne može nastaviti europski put..

Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini podupire “građanske opcije koje ustvari ne postoje, a Sarajevo je jednoetnički grad”, tvrdi eurozastupnica.

Ako ne dođe do proširenja BiH se prepušta utjecaju zemalja poput Turske, Saudijske Arabije i Rusije upozorava Zovko i ističe da je Hrvatska “najzainteresiranija da se BiH što više približi Europskoj uniji kako bi se odmaknula od tih utjecaja“.

Moguća situacija u kojoj bi se turski predsjednik Erdogan i predsjednik Srbije Vučić dogovorili i stvorili savez Bošnjaka i Srba o čemu se u Zagrebu “vrlo rijetko promišlja”, ocjenjuje Zovko.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj