ZASJEDALO VIJEĆE ZA NACIONALNU SIGURNOST SLOVENIJE! Hrvatska da prestane sa špijuniranjem

Vijeće za nacionalnu sigurnost Slovenije sastalo se poslijepodne na izvanrednoj sjednici o tzv. “špijunskoj aferi” u vrijeme arbitražnog postupka te je pozvalo Hrvatsku, suočenu s optužbama o navodnom špijuniranju, da se ubuduće suzdrži od takvih postupaka.

“Vijeće za nacionalnu sigurnost upoznalo se s prisluškivanjem u arbitražnom postupku te ujedno osudilo bilo kakav pokušaj utjecanja na slobodu medija u Sloveniji”, objavljeno je nakon skoro trosatnog sastanka, prenijeli su mediji.

Slovenskog premijera zabrinjava ponašanje Hrvatske

Nakon što je slovenski premijer Marjan Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatno eskalirala.

Televizija POP-TV objavila je da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže te televizijske postaje o prisluškivanju.

Vijeće za nacionalnu sigurnost vodio premijer

Sudionici sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, koji je vodio premijer Šarec, izrazili su očekivanje da će se “Hrvatska ubuduće suzdržati od postupaka koji su u suprotnosti s vrijednostima Europske unije, vladavinom prava te zaštitom ljudskih prava i sloboda”, objavljeno je nakon sastanka.

Na njemu su, uz premijera Šarca, njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost Damira Crnčeca, ministre obrane, vanjskih i unutarnjih poslova te šefa obavještajne službe SOVA-e, sudjelovali i neki predstavnici vladajuće koalicije, a bili su pozvani i predsjednici oporbenih stranki.

Izaslanik predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše Božidar Breznik medijima je kazao da i on osuđuje neopravdani utjecaj za medije, ali da vlada mora priznati da je arbitraža o granici s Hrvatskom stvar prošlosti.

“Čini mi se da je ovo prije bila informacija motivirana dnevno-političkim razlozima nego informacija s područja nacionalne sigurnosti”, kazao je Breznik.

Ostali sudionici sastanka u kratkim su izjavama za javnost samo ponovili da je djelatnost Hrvatske u sabotiranju arbitražnog procesa, kao i djelatnost usmjerena na slovenske novinare “nedopustiva” i u neskladu sa slovenskim temeljnim vrijednostima.

(Global CIR/Agencije/Index)

Komentiraj