NAKON SUSRETA U MOSTARU! Izetbegović: “Dobio sam odgovor od Čovića da Hrvati u BiH ne žele treći entitet”

U Mostaru su danas delegacije SDA i HDZ-a održale sastanak na kojem je, kako je kazao predsjednik HDZ-a Dragan Čović, razgovarano o saradnji ove dvije stranke kao predstavnika dva naroda, koja se, dodaje, mora unaprijediti kako bi se unaprijedilo i povjerenje.

– Razgovarali smo i o uspostavi vlasti i kada je u pitanju Vijeće ministara i kada je u pitanju Vlada FBiH pa smo pojedinačno razgovarali o Vijeću ministara BiH, da trebamo sjesti i sa trećim partnerom te dogovoriti raspodjelu resora i sve ono što je nužno– kazao je Čović.

Čović: Potrebno pronaći rješenje o NATO putu BiH.

Kada je Vlada FBiH, potrebno je, pojašnjava, zajednički pronaći rješenja kako bi se napravila “jedna prava reformska agenda”, a u tom je kontekstu izdvojio potrebu pronalaska rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH.

– Oko toga smo i neke zaključke napravili. Dogovarali smo i dinamiku kako bi eventualno neke stvari unutar Vlade FBiH trebali promijeniti, što smo razgovarali i prije nekoliko godina, oko reorganizacije same strukture Vlade FBiH. Čini mi se da ono što je osnova ovih razgovora, a također jedna od tačaka je to naše povjerenje ili nepovjerenje. Jučer ste to pitali. Nikog nije bilo iz SDA na Mostarskom sajmu pa smo i to pokušali razjasniti. Imam osjećaj da imamo ponekad šumova u komunikaciji pa se neko dosjeti kad ja ne dođem na bajramski prijem u Sarajevo, da to radim svjesno i organizirano, ili obrnuto, sad kada neko ne dođe na Mostarski sajam. Mislim da upravo ovakvom jednom snažnijom iskrenom komunikacijom možemo vratiti to povjerenje – izjavio je predsjednik HDZ-a.

Čović je, komentirajući jučerašnju izjavu o NATO-u, prema kojem “uvažava interese Republike Srbije”, kazao da, kada je u pitanju njegova stranka, euroatlantske integracije su prioritet.

– Na bilo koji način stavljati to pod upitnik, mislim da nije korektno i nije fer. Čini mi se da je došlo vrijeme da ubrzano riješimo pitanja koja razvlačimo već pet ili šest mjeseci – pojasnio je te dodao da je potrebno pronaći rješenje o NATO putu BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je za narednu sedmicu najavio novi sastanak delegacija SDA, HDZ-a i SNSD-a, a na tom bi se sastanku trebalo razgovarati o raspodjeli resora.

– Idemo korak po korak. Ostat će još uvijek neprecizno definirano pitanje aktivacije MAP-a. Nadam se da ćemo i tu iznaći rješenje i da ćemo konačno biti u situaciji da formiramo Vijeće ministara BiH i da spriječimo jednu krizu – izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju federalni nivo, Izetbegović ističe da HDZ u tom kontekstu insistira potrebu izmjena Izbornog zakona, ali dodaje da se pri tim izmjenama u obzir moraju uzeti i presude Evropskog suda za ljudska prava.

– To je stvar koju u posljednjih sedam godina nismo uspjeli riješiti pa ne možemo ni u sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti, da možemo napraviti rješenje koje će trasirati put da se to u parlamentima i usvoji. Mislim da smo danas napravili iskorak za oba nivoa vlasti. Imali smo jedan neobično iskren razgovor o međusobnim odnosima, kakad do sada nismo imali. Kazali smo neke stvari i vidimo da tu ima nekih bespotrebnih nesporazuma – izjavio je Izetbegović.

Potrebna je, dodao je predsjednik SDA, frekventnija komunikacija i iskreniji nastupi u međusobnim odnosima.

– I o nekim vrućim temama smo danas razgovarali, o oživljavanju Herceg-Bosne, trećem entitetu, kanalu Herceg-Bosna i ja sam zadovoljan odgovorima koje sam dobio. Dobio sam odgovor da Hrvati ne kane praviti treći entitet i da ih, kao što oni kažu, jedino neka loša bošnjačka politika moće ponovo pokrenuti u tom smjeru. Što se tiče same televizije HZHB, kažu da ona odavno postoji  i da to nije ništa novo – kazao je Izetbegović.

O Dodikovim izjavama

Govoreći o optužbama Milorada Dodika o “mobilizaciji Bošnjaka”, Izetbegović je kazao da predsjednik SNSD-a sve ono što radi i što planira raditi, za to optuži drugu stranu.

– Ako oni rade na tome da od entitetske policije prave paravojsku, onda će nas optužiti da mi pravimo mobilizaciju. Od toga zaista nema ništa. Rekao je da smo mi ovdje u Mostaru imali neke sastanke. Takve stvari se ne daju shvatiti. To su besmislice, ali ih, nažalost, dio naroda može ozbiljno shvatiti. Možemo da imamo loše reakcije, da se i dalje kvari atmosfera u ovoj zemlji. Mi se oslanjamo isključivo na Oružane snage BiH, na garante Dejtonskog mirovnog sporazuma i oslanjamo se na NATO – ponovio je Izetbegović svoj stav o izjavama Dodika.

Dodik, dodaje, pravi krize, a onda kaže da su drugi krivi za te krize.

– Imamo čovjeka koji predstavlja ovu zemlju, koji je suveren BiH, i koji govori o tome da se ona treba podijeliti. To je jedan zaista čudan odnos na koji se mi, nažalost, pomalo navikavamo od Dodika. Ili će riješiti te krize koje sam zakuha i napravi pa će onda svi da budu zadovoljni što nema krize. Igra majstorski neke svoje igre, ali vrijeme je da se to prozre. Mi tražimo da se u ovoj zemlji provode zakoni i odluke. Ne možemo se predomišljati u odnosu na dokumente koji su ranije usvojeni. Ne možemo se predomišljati u odnosu na ono što smo u Dejtonu prihvatili. Prihvatili smo entitet RS i mi ne kažemo da smo se sad predomislili. Ako smo prihvatili kontinuitet BiH, nema dovođenja u pitanje teritorijalnog integriteta BiH na način na koji to radi Dodik. Nema crtanja karata. Prije nekoliko decenija su neki crtali karte i doveli su narode u rat, a sebe u haške ćelije – pojasnio je predsjednik SDA.

Naglasio je potrebu stabiliziranja odnosa u BiH te nastavku provedbi reformi, proizvodnji novih radnih mjesta i zaustavljanja mladih.

Na pitanje o raspodjeli resora na državnom nivou, Čović je kazao da je iznio stav da HDZ ima izražen interes za Ministarstvo finansija, Ministarstvo vanjskih poslova i još neka ministarstva, a da je za Ministarstvo finansija interes iskazao i Izetbegović.

– Naravno, dijeliti ove resore bez treće strane, bilo bi neodgovorno. Morat ćemo svi zajedno sjesti i pokušati naći mehanizam. Kad sjednemo u dobroj namjeri da se dogovorimo, dogovorit ćemo se za sat, dva ili tri. Postoje različiti mehanizmi. Uvijek je bilo nezadovoljnih pa na kraju svi budemo zadovoljni. Nije problem podijeliti resore, bitno je sjesti zajedno – izjavio je Čović.

Problem DF-a?

Demokratska fronta, tvrdi Čović, nije bila tema današnjeg sastanka. Ko će biti patner SDA, dodaje, njega ne zanima, ali ističe da za njega ne postoji “četvrti partner”.

– Ko će od ministara biti u paketu za koji se izbori SDA, to je stvar SDA – kazao je Čović.

Izetbegović je dodao da nije u problem u Demokratskoj fronti i HDZ-u već u tome što “skorokompletan hrvatski korpus u BiH gleda na način na koji to gleda HDZ”.

– Imamo frustraciju jednu, koju mi ne možemo gurnuti pod tepih. S druge strane, postoji blok stranaka koje predstavljaju četvrtinu stanovništva u BiH, koji žele da imaju građanski princip i ne žele da se svrstaju u etničke korpuse. To dvoje nije lako uskladiti, ali to je naša stvarnost. I Dejtonski mirovni sporazum je balans ta dva principa, građanskog i etničkog. Nemamo mi rješenje koje ćemo napraviti za sedam dana, ali valja nam naći kombinaciju. Na momente smo bili jako blizu – izjavio je Izetbegović, podsjetivši na Aprilski paket.

Poručio je da je optimista kada je mogućnost pronalaska rješenja koje će biti prihvatljivo za sve. Čović je ponovio da je suština pri izmjenama Izbornog zakona da “niko više nikada ne bira predstavnike hrvatskog naroda”.

– Meni se čini da vidim rješenje. Ne znam da li je to za mjesec, dva ili tri, ali naravno da je to u ovoj godini – dodao je predsjednik HDZ-a.

Izetbegović je pojasnio da je model indirektnog izbora članova Predsjedništva jedna od solucija.

– Bili smo po svim tim pitanjima uvijek vrlo blizu. Sa iskustvima i sa odgovornošću, mislim da ćemo tu naći rješenje, ali ne tako brzo kako to očekuje hrvatska strana – dodao je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj