PRLIĆ NE ŽELI U BRITANSKI ZATVOR: Zatvorenici se žale na nesigurnost i maltretiranje, a nije dozvoljeno ni korištenje računara!

Nekadašnji politički lider tzv. Herceg-Bosne Jadranko Prlić zatražio je od Mehanizma za međunarodne tribunale da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). 

Povezana slika

Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Karmelu Ađijusu (Carmel Agius), u koje je BIRN BiH imao uvid, napisao da je zatvor na otoku Vajt, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine. 

– Izvještaj o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 posto zatvorenika se ne osjeća sigurnim, 36 posto njih je prijavilo nasilje od drugih zatvorenika, a 34 posto nasilje od stražara – navodi Prlić u pismu. 

On dodaje da ovaj zatvor ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste kompjuter, što će mu otežati rad na zahtjevu za preispitivanje presude kojom je pravomoćno proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je za cilj imao progon Bošnjaka. 

Onemogućavanje pristupa laptopu, navodi Prlić u pismu, spriječit će ga da piše knjige, kojih je, kako dodaje, objavio već 11. 

Na kraju pisma stoji da bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u BiH s obzirom na skoro otvaranje Državnog zatvora koji je, kako navodi Prlić, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i prema najvišim standardima. 

Ovo pismo Prlić je poslao bh. institucijama i ministru pravde Josipu Grubeši, od kojeg je zatražio da mu pomogne da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu. 

– S obzirom na to da nije moguće da služim kaznu u svojoj zemlji, što bi bilo logično, želim da budem prebačen u zatvor koji ima uvjete poput onih u Državnom zatvoru, gdje će kazne služiti osuđenici za slična djela – stoji u Prlićevom pismu. 

Haški tribunal je u novembru 2017. godine osudio Prlića, skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika “Herceg-Bosne” i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina. 

Nekadašnjem ministru odbrane takozvane Herceg-Bosne Bruni Stojiću, načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), Slobodanu Praljku i zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravomoćne zatvorske kazne u trajanju 20 godina. 

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku Komisije “Herceg-Bosne” za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora. 

Tokom izricanja presude Praljak je popio otrov i preminuo istog dana. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj