‘VELIKI SAVEZNIK I PRIJATELJ’ Tramp: Pobjeda Netanyahua na izborima poboljšava šanse za mir

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u srijedu da je reizbor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua poboljšao šanse za mir između Izraela i Palestinaca.

– Svi govore da se ne može ostvariti mir na Bliskom istoku između Izraela i Palestinaca. Mislim da sada imamo šansu. Smatram da je bolja prilika za mir sada kada je Bibi pobjedio – izjavio je američki čelnik novinarima u Bijeloj kući, nazivajući Netanyahua, koji predvodi konzervativnu stranku Likud, po nadimku.

Netanyahu je danas osigurao put za reizbor, za rekordni peti premijerski mandat, jer je ušao u koaliciju s religioznim desničarskim strankama koje su mu omogućile parlamentarnu većinu, iako rezultati pokazuju da je bila tjesna razlika u glasovima između njega i njegovog glavnog protivkandidata iz centrističke koalicije.

– On je veliki saveznik i prijatelj. Čestitam mu na mudro vođenoj izbornoj utrci – izjavio je Tramp.

Tokom predizborne kampanje Netanyahu je isticao svoje bliske odnose s Trampom, koji je oduševio Izraelce i razbjesnio Palestince priznavanjem Jerusalema kao izraelske prijestonice  2017. godine i izmještanjem američke ambasade u sveti grad u maju 2018.

Posljednji krug mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca propao je 2014. godine.

Tim, koji predvodi Trampov savjetnik i zet Jared Kushner, radi na izraelsko-palestinskom mirovnom planu, ali još nije otkrio njegove detalje.

Šef palestinskog pregovaračkog tima Saeb Erakat izjavio je, komentirajući izraelske izbore: “Izraelci su glasali da sačuvaju status quo. Oni su rekli ‘ne’ miru i ‘da’ okupaciji”, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj