STEVE JOBS IMA JEDNOSTAVNO RJEŠENJE: Evo šta razlikuje vođe od svih ostalih

Steve Jobs jednom je prilikom svojim zaposlenicima objasnio šta čini razliku između uspješnog čovjeka, vođe, i svih ostalih.

Tu je anegdotu u svojoj novoj knjizi “Think Like Amazon” opisao John Rossman.

“Steve Jobs je zaposlenicima nakon promaknuća na mjesto potpredsjednika Applea ispričao priču o tome kada bi uočio da smeće u njegovoj kancelariji nije ispražnjeno odmah tražio objašnjenje od domara. ‘Pa brava je promijenjena, a ja nisam imao ključ’, mogao bi biti odgovor domara. Odgovor domara je razuman. To je razumljivo opravdanje. Domar ne može obaviti svoj posao bez ključa.

Kao domar, dopušteno mu je da ima izgovore.

‘Kad ste domar, razlozi su važni’, rekao bi Jobs svojim novim potpredsjednicima. ‘No negdje između mjesta domara i CEO-a razlozi prestaju biti važni’, objasnio bi im.

‘Drugim riječima’, nastavio bi Jobs: ‘Kad osoba postane potpredsjednik/ca, on ili ona moraju zaboraviti sve isprike za neuspjeh. Potpredsjednik je odgovoran za sve pogreške koje se dogode i nije važno što kažete nakon njih’, tvrdio je Jobs”, stoji u Rossmanovoj knjizi.

To znači da bi vođa trebao snositi apsolutnu odgovornost za sve mogućnosti pod njegovom nadležnošću.

Novinar Jeff Haden je tu odgovornost odlično objasnio na vlastitom primjeru.

“Ležerno sam se odjenuo za let u Tampu gdje sam govornik na jednoj konferenciji. Aviokompanija mi je izgubila prtljagu. Mogao sam spakovati dodatnu odjeću u svoj ruksak. I mogao sam nositi ljepšu odjeću na sebi tokom leta. Gubitak moje torbe može biti krivica zrakoplovne tvrtke, ali osigurati da u svakom slučaju imam odjeću koja mi je potrebna za konferenciju je moja odgovornost”, napisao je on za Inc.com.

“Molite se kao da će se Bog pobrinuti za sve, no ponašajte se kao da je sve na vama”, zaključio je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj