INICIJATIVA NE IDE PO PLANU? Iran pozdravio povlačenje Egipta iz ‘arapskog NATO-a’

Iran je pozdravio povlačenje Egipta iz plana o “arapskom NATO savezu”, saopćivši kako je Egipat važna i snažna država u arapskom i muslimanskom svijetu te da može igrati značajnu ulogu u stvaranju mira, stabilnosti i sigurnosti u regiji zapadne Azije.

Bahram Qasemi, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, izjavio je za iransku novinsku agenciju IRNA, komentirajući vijest koju su prenijele pojedine novinske agencije o povlačenju Egipta iz “arapskog NATO-a”, da “ovu vijest još uvijek nisu potvrdili službeni izvori i da ne postoje precizne informacije je li ona istinita ili ne”.

Međutim, potvrdio da je da Teheran pozdravlja ovu odluku, u slučaju da je vijest istinita.

Qasemi smatra da Egipat može odigrati važnu ulogu u stvaranju mira, stabilnosti i sigurnosti u regiji zapadne Azije, kroz sve veće jačanje realne vizije i razumijevanje trenutnih osjetljivih uvjeta.

Za bolje odnose među zemljama regije

Izrazio je nadu u to da će Egipat, “kao snaga s nesumnjivim utjecajem u arapskom svijetu, biti u stanju obaviti svoju povijesnu misiju u trenutnim opasnim okolnostima u regiji i svijetu na realan i ispravan način”.

Qasemi očekuje da će ove okolnosti dovesti do boljih odnosa između Irana, Egipta i ostalih država u regiji, kako bi se suprotstavilo terorizmu, obezbijedila sigurnost i održala stabilnost te promovirali međusobno razumijevanje i saradnja.

Qasemi je izrazio sumnju da bi predložena inicijativa mogla biti uspješna, tvrdeći da je NATO u zapadnom svijetu osnovan “pod određenim povijesnim i geografskim uvjetima te na temelju određenih vrijednosti i potreba i zajedničkih stvari koje su u potpunosti definirane”.

“Danas ne postoji takav scenarij koji bi se kopirao u arapskom svijetu”, kazao je on.

Agencija Reuters je prenijela iz četiri dobro informirana izvora da se Egipat povukao iz američkih napora s glavnim arapskim saveznicima za formiranje “arapskog NATO-a” kako bi se obuzdao iranski utjecaj u regiji.

Jedan od izvora je naveo da je Egipat obavijestio o svojoj odluci SAD i druge strane uključene u predloženi sigurnosni savez na Bliskom istoku, prije sastanka održanog u prošlu nedjelju u Rijadu.

‘Ne ide kako treba…’

Izvor dodaje da Kairo nije poslao delegaciju na sastanak, koji se smatra najnovijim pokušajem da se podstaknu napori koje predvodi SAD s namjerom da okupi arapske saveznike u sigurnosnom, političkom i ekonomskom paktu protiv Irana.

Arapski izvor, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, kazao je da se Egipat povukao zbog sumnji u ozbiljnost ove inicijative, jer još uvijek nije vidio preliminarni plan koji bi definirao obilježja ovog saveza te da bi ovaj plan mogao nositi sa sobom rizik od povećanja napetosti s Iranom.

Arapski izvor je dodao da su neizvjesnost oko toga da li će predsjednik SAD-a Donald Trump osvojiti drugi mandat sljedeće godine i mogućnost da se njegov nasljednik odrekne ove inicijative dva faktora koja su doprinijela odluci Egipta, dok je saudijski izvor o inicijativi rekao da “ne ide kako treba”.

Objavljeno u:

Komentiraj