SUKOB NA SJEVERU AFRIKE! Francuska i Italija u sporu zbog novog libijskog rata

Francuska i Italija prepirale su se u četvrtak oko načina rješavanja obnovljenog sukoba u Libiji, dok je snažni otpor zaustavio snage generala Khalife Haftara pred južnim predgrađima Tripolija.

Prema podacima UN-a, u borbama Haftarovih snaga i međunarodno priznate vlade u Tripoliju, ubijeno je najmanje 56 ljudi, a 8 tisuća je ljudi napustilo svoje domove u Tripoliju posljednjeg tjedna.

Reutersov je novinar čuo povremene pucnjave i eksplozije, dok se Libijska nacionalna vojska (LNA) suočava sa snagama premijera Fayeza al-Sarraja, u blizini međunarodne zračne luke i okruga Ain Zara.

Službenici su smjestili izbjegle obitelji u škole. Djelatnici crvenog polumjeseca su donosili obroke u jednu školu, uz pucnjavu koja se čula u daljini.

Haftarov napad na Tripoli posljednji potez je u građanskom ratu i posljedičnom kaosu, koji vladaju u Libiji od 2011., kada je svrgnut Muamar Gadafi.

Nakon što su pomeli jug, LNA je zaustavljen u južnim predgrađima Tripolija, 11 kilometara od centra grada. LNA je držao i gubio pojedine položaje, više puta.

Preko 190 Haftarovih vojnika zarobljeno je, rekli su službenici u Tripoliju koji tvrde da je riječ o tinejdžerima.

Ukupno je 116 boraca zarobljeno u Zawiyi, gradu zapadno od Tripolija, i dodatnih 75 u Ain Zari, južnom predgrađu libijske prijestolnice, naveli su službenici.

U zatvoru u Zawiyi, Reutersov je novinar vidio zarobljenike, većinom mladiće, od kojih su neki bili obučeni kao civili.

Podržava li Pariz Haftara?

Italija, bivši kolonijalizator Libije, je upozorila Francusku koja je u dobrim odnosima s Haftarom, da se suzdrži od potpore bilo kojoj frakciji, nakon što su diplomati rekli da je Pariz sabotirao stajalište Europske unije koja je pozvala Haftara da zaustavi ofenzivu.

“To bi bilo bi jako ozbiljno ako Francuska, zbog ekonomskih i trgovačkih razloga, blokira inicijativu EU za mir u Libiji i podupire stranu koja se bori”, rekao je talijanski potpredsjednik Matteo Salvini za Radio RTL.

“Kao ministar unutarnjih poslova neću stajati po strani i gledati”, poručio je Salvini.

Francuska, koja posjeduje naftna polja u istočnoj Libiji, je pružila vojnu pomoć Haftaru, kažu libijski i francuski službenici. Također je bila ključni akter Gadafijevog svrgavanja.

(Gobal CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj