NEPOZNATA SUDBINA! Britanski političari žele da se Assange izruči Švedskoj, a ne Americi

Više od 70 britanskih poslanika potpisalo je peticiju kojom apeluje na ministra unutrašnjih poslova Sajida Javida i ministra unutrašnjih poslova u sjenci Diane Abott da Juliana Assangea izruče Švedskoj, ukoliko to ova zemlja zatraži, a ne SAD.

Poslanici ističu da bio taj gest uputio “snažnu poruku da je prioritet Britanije borba protiv seksualnog nasilja i da je London ozbiljan po pitanju takvih optužbi”.

“Mi, naravno, ne pretpostavljamo krivicu, ali smatramo da je potreban sudski proces i da oštećena strana u Švedskoj treba da dočeka pravdu”, navodi se u pismu. 

Poslanici, također, ističu da je nekoliko optužbi za silovanje protiv Assangea odbačeno zbog zastarjelosti slučaja i da jedini preostali slučaj zastarijeva u avgustu 2020. godine, prenosi Sputnjik. 

Julian Assange, osnivač Wikileaksa, uhapšen je 11. aprila u Ambasadi Ekvadora u Londonu u kojoj se krio posljednjih sedam godina. 

On je pred britanskim sudom proglašen krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja. 

SAD su zatražile izručenje Assangea, kojeg je Washington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Chelseajem Manningom 2010. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj