LIJEČENA U SOČIJU! Preminula Mira Marković, udovica balkanskog kasapina Slobodana Miloševića

Kako saznajemo, udovica balkanskog krvnika Mirjana Marković preminula je danas, javljaju srbijanski mediji. Prema saznanjima, preminula je oko 15 sati.

Podsjećamo, Mira Marković, supruga ratnog zločinca Slobodana Miloševića, liječila se u Sočiju. Kako su pisali srbijanski mediji, ona je bila lošeg zdravstvenog stanja te su je ljekari priključili na aparate. Posljednjih godina imala je nekoliko operacija.

Inače, Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo presudu kojom je Mira Marković osuđena na godinu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, podjele državnih stanova i naloženo je da se suđenje ponovi i da se u novom postupku otklone povrede na koje je ukazao. 

Srbija je 2005. godine raspisala potjernicu za Mirom Marković koja je još na snazi. Ona je u Rusiji uživala status političke izbjeglice i zbog toga tamo nije mogla biti uhapšena po potjernici srbijanskog Interpola.

Mira Marković je u Rusiju stigla 2003. godine i otad živi u Moskvi, a iako nikada nije zvanično potvrđeno, mediji su objavili da je krajem 2007. dobila i politički azil. Tokom prethodnih godina sporadično se pojavljivala u srbijanskim medijima. 

U Sočiju se, kako srbijanski mediji saznaju, nalazi i njen sin Marko Milošević.

Vukla konce iz sjene?

Mirjana Marković rođena je 10. oktobra 1942. u Požarevcu. Studirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gdje je i doktorirala. Bila je profesorica sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Sociologiju je predavala i kao redovna profesorica na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu.

Osim akademske karijere, najpoznatija je bila po političkom angažmanu. Komunističke ideje naslijedila je iz svoje porodice, koje je kasnije prenijela u svoje djelovanje u javnoj politici.

Osnivačica je i prva predsjednica političke partije Jugoslovenska levica (JUL).

Prijatelji porodice Milošević su više puta govorili da je Mira Marković bila ta koja je iz sjene vukla konce i utjecala na sve važne odluke svog muža, balkanskog krvnika Slobodana Miloševića.

U redovima beogradske opozicije u to doba kružila je šala kako je Mira jednom srela pekara koji je bio silno zaljubljen u nju još od mlađih dana. 

– Vidiš, danas si mogla biti pekarova žena – ironično komentira Slobodan nakon susreta.

– Griješiš. Ti si mogao postati pekar da me nisi upoznao – odgovara mu ona.

Njena prijateljica Ljiljana Habjanović-Đurović sjeća se da joj je Mira jedanput ponosno povjerila da bi on bez nje bio mnogo drugačiji, gori u svakom pogledu i da ”sve što je dobro u njemu potječe od nje, a da je loše ostalo ono na što ona nije mogla utjecati”.

Mrzila je Šešelja, svog bivšeg saveznika kojeg je proglasila odmetnikom u septembru 1993. i nakon toga ga nazivala riječima ”fašistički ratni zločinac”, ”političko čudovište” ili pak ”primitivni nacionalista”. Nazivala ga je i ”petparački sarajevski političar koji je zloupotrijebio beogradsko gostoprimstvo”.

– To je onaj četnik Karadžić, više mu se ne javljaj na telefon – kazala je jednom prilikom jer ne dopuštala da joj četnici koje smatra izdajicama dolaze u kuću.

PROČITAJTE JOŠ:

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj