ŠPANIJA SLAVI ZBOG NOVE ODLUKE BRISELA O GIBRALTARU! Od sada nijedan sporazum ne može biti potpisan bez pristanka Madrida!

Španija smatra da će joj Brexit donijeti pobjedu u sporu sa Velikom Britanijom povodom statusa Gibraltara, piše britanski list.

Španija je odnijela “diplomatsku pobjedu“ kada je Brisel donio odluku da teritorija Gibraltara treba da se smatra britanskom kolonijom, smatra ministar inostranih poslova Španije. Kako je objasnio list, to pitanje je povezano sa Brexitom.

Kako je izjavio Borel, ukazom EU iz februara ove godine, ta teritorija treba da se smatra kolonijom britanske krune, što je više od simbolične pobjede za Madrid. Ona označava da Španija treba da dâ pristanak na svaki budući sporazum koji se tiče tog malog parčeta zvanično britanske teritorije.

Kako se navodi u članku, ukaz je donijet kao dio sporazuma koji treba da osigura Britancima bezvizno kretanje u okviru EU u slučaju “tvrdog“ Brexita. Na kraju je 33.000 ljudi svrstano u kategoriju odvojenu od građana Velike Britanije, koji imaju ista prava na putovanje, a u UN su unijeti zahtjevi Španije za suverenitetom nad Gibraltarom.

– To je više od simbolične pobjede. Da, to je bila diplomatska pobjeda za Španiju. Ako Britanija izađe iz EU, a mi još ne znamo da li će se to i desiti, Gibraltar će postati treća zemlja – naglasio je Borel, šef španske diplomatije, naglasivši da će svi razgovori EU o statusu Gibraltara zahtijevati odobrenje španske strane.

Žozep Borel je rekao da je nekoliko španskih vlasti, kako desnih, tako i lijevih, pokušavalo da vrati Gibraltar, koji je Španija predala Britaniji 1713. godine u skladu sa Utrehtskim sporazumom. Ipak, on je priznao da prosječni Španac nije opsjednut idejom povratka Gibraltara, piše “Tajms“.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj