FRANCUSKA GLASALA PROTIV! Zeleno svjetlo EU za pregovore o trgovinskom sporazumu sa SAD-om

Zemlje članice EU odobrile su danas otvaranje trgovinskih pregovora sa SAD-om, uprkos protivljenju Francuske, rekli su za France press evropski izvori.

Francuska je glasala protiv, a Belgija se uzdržala na glasanju o pregovorima čiji je cilj izbjegavanje trgovinskog rata između EU i SAD-a.

Cilj trgovinskih pregovora je da se prekinu tenzije sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom koji prijeti uvođenjem carina za evropske automobile, što je vrlo osjetljiv sektor za Njemačku.

Budući sporazum EU/SAD trebalo bi da bude ograničen samo na industrijske proizvode, ne i na poljoprivredne proizvode, usluge ili javna tržišta. Washington, međutim, želi da uključi i poljoprivredu u pregovore.

Evropska komisija računa da će početi da pregovara sa Washingtonom čim SAD budu usvojile svoju pregovaračku platformu u nadi da će se postići sporazum prije kraja mandata sadašnje Evropske komisije, odnosno 31. oktobra.

Ukoliko se pregovori završe, Brisel očekuje povećanje transatlantske razmjene za nešto ispod 10 odsto do 2033. godine, što znači 53 milijarde evra.

Protivljenje Francuske nije moglo da utiče na ishod glasanja pošto se odluke o komercijalnim pitanjima u EU donose kvalifikovanom većinom, pa, prema tome, glas Francuske nije bio neophodan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj