26. GODINA OD STRAVIČNOG ZLOČINA U AHMIĆIMA! Nećemo odustati sve dok i posljednji počinitelj zločina ne bude izveden pred lice pravde

Dvadeset šest godina od strašnog zločina u Ahmićima su i dalje bol i tuga. O sjećanjima je danas svima teško govoriti, a za 116 ubijenih danas su visoki državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog hora i građani ostavili cvijeće te uputili molitve. Obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider SDA, Bakir Izetbegović, amabasador Republike Turske u BiH Haldun Koc. Posebnom porukom javnosti se obratio član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

Obilježavanje 26. godišnjice zločina u Ahmićima počelo je jutros mirnom šetnjom od Starog Viteza prema Ahmićima pod nazivom “Put istine i sjećanja” kojem je učestvovalo više od 700 učesnika.

Na Šehidskom mezarju proučeni su odlomci iz Kur’ana, a između bijelih nišana civila koji su nevino ubijeni sjedili su članovi porodica. Pogledom prema zemlji, mislima 26 godina u prošlost, sjećali su se tog 16. aprila u Ahmićima.

Besima Ahmić danas je posjetila mezare oca i sestre. Prije 26 godina je bila samo ranjena.

“Danas sam posjetila mezare oca i sestre koji su ubijeni 16. aprila u Ahmićima, a ja sam samo bila ranjena. Rane ne zacjeljuju, iz godine u godinu sve ovo bude teže”, govori Ahmić.

Za zločine u Ahmićima osuđen je Dario Kordić koji je nakon 25 godina pušten na slobodu i danas se predstavlja kao prosvijetljena osoba koja drži predavanja pojedinim zajednicama. Ahmić je kazala da na to nema nikakav komentar.

“Ljudi su pobijeni, a niko nije odgovarao. Pravda nije zadovoljena osuđivanjem jedne osobe. Ubili su nedužne, moja sestra je imala 18 godina”, dodala je Ahmić.

Porodice ubijenih stanovnika Ahmića i danas su upozorili da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

Nećemo odustati sve dok i posljednji počinitelj zločina ne bude pred licem pravde

Nećemo odustati sve dok i posljednji organizator i počinitelj zločina u Ahmićima ne bude priveden pred lice pravde, izjavio je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, sudjelujući u obilježavanju 26. godišnjice zločina u Ahmićima u kojem su pripadnici HVO-a ubili 116 bošnjačkih civila.

– Za strašni zločin u Ahmićima odgovaralo je samo šest osoba, a bilo ih je mnogo više, kako na strani onih koji su zločin planirali tako i onih koji su ga izvršili – kazao je Džaferović novinarima.

Naglasio je, također, da su za obnovu povjerenja, nužne istina i pravda.

– Dokle god istina i pravda o onome što se događalo u BiH, od 1992. do 1995. godine, ne bude u potpunosti izašla na vidjelo, imat ćemo problem i u komunikaciji i u obnovi povjerenja. Znam da postoje različita tumačenja o onome šta se dogodilo u BiH, ali znamo i što je istina, a to su teška agresija, masovni zločini i genocid – istaknuo je Džaferović.

Kako je kazao, minimum oko kojeg se svi u BiH trebaju okupiti je istina, koju su utvrdili Haški tribunal i Međunarodni sud pravde u Haagu.

– Čini mi se da domaće pravosuđe počinje odstupati od onoga što je utvrdilo međunarodno pravosuđe, pa se obrambeno-oslobodilačke akcije Armije RBiH pokušavaju predstaviti kao zauzimanje gradova. Od retrogradnih snaga pokušavaju se izjednačiti agresor i žrtva i mi im, po ko zna koji put, poručujemo da u tome neće uspjeti – naglasio je Džaferović.

U okviru obilježavanja 26. godišnjice zločina u Ahmićima, brojna izaslanstva položila su vijence i cvijeće na spomen-obilježje, a slijedi vjerski dio programa, te narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi”.

(Global CIR/Agencije)


Komentiraj